2024. április 27., szombat

Az orr- és garatmandulák

A garatmanduláknak, orrmanduláknak ugyanaz a feladatuk: befogják és elpusztítják az idegen részecskéket, amik a garaton, orron keresztül jutnak be a szervezetbe. Az orrmandulák 3–7 éves korig nőnek, serdülőkorban eltűnnek. Néhány gyermeknél azonban megduzzadhatnak, és problémát okoznak, főleg légúti fertőzések esetén, ami váladék megjelenését okozza és gyulladást a felső légutakban.  

Az orrmandulák duzzanata gyermekkori jelenség, oka nem ismert. Nem lehet tudni, hogy miért csak egyes gyermekeknél jelentkezik. Természetes állapot lehet, vagy fertőzés, illetve allergia okozhatja. Néha az orrmandulák megnyúlása megakadályozza a középfülből és az arcüregből a váladékok eltávozását, így a váladék a középfülben marad, és hallási problémákat vagy fülgyulladást okozhat. Ha az orrmandulák megakadályozzák a szivárgást az orrmelléküregekből, ez melléküreg-gyulladáshoz vagy fertőzéshez vezethet, gátolt orrlégzést, alvási légzéskimaradást, orrhangot és gennyes orrfolyást okozhat.

A modern antibiotikumok segítségével nagyrészt elkerülhetők a középfülgyulladás súlyos szövődményei, de nem kínálnak egyéni megoldást az alapproblémára. Szokszor rejtett (fájdalom nélküli) gyulladás folyik le: bár elpusztulnak a kórokozók, de a folyamat nem szűnik meg, a nyálkahártya nem regenerálódik. Ez ismétlődés vagy tünetszegény szövődmény kialakulásához vezethet. Ezért olyan fontos a megelőzés.

Hogyan előzhető meg?

Az immunrendszer erősítésén túl átfogó higiéniával, mely magában foglalja:

A heveny, szövődménymentes középfülgyulladás

Gyermekkorban sok apróság küzd fülfájással és fülfolyással. A gyerek fülkürtje rövidebb, mint a felnőtté, és majdnem vízszintesen fut. A középfül emiatt hajlamosabb a fertőzésre.

A gyulladás szakaszai:

A gyulladás legtöbbször egyoldali, hirtelen kezdődik, magas lázzal jár. A fájdalom hullámokban jön, hosszabb fájdalommentes szakaszok követik.

Kezelése

A heveny, gennyes középfülgyulladás kezelése csak orvosi irányítás mellett történhet. Kiegészítésül léteznek nyákoldó szerek, pl. borostyánlevél-kivonat vagy lándzsásútifű-szirup. 
Az orrcseppek fontosak az orr/fülkürt szellőzésének biztosítására. Vörös fényű melegítőlámpával kezeljük naponta többször is a kicsi fülét. Inhalálás kamillafőzettel vagy sós vízzel főleg nagyobb gyereknél segít. Meleg teák: legjobb a bodza, hársfavirág, menta, kamilla, kakukkfű, lándzsás útifű.

Ne ijedjünk meg: akár 2-3 hétig folydogálhat még a fül, ha felhasad a dobhártya. Utána halláskontroll ajánlatos.

Mit tehetünk?

A megnagyobbodott orrmandula, idült középfülhurut

Gyakran az antibiotikumos kezelések következményeként és/vagy tartós környezeti terhelés miatt alakul ki. A szülők rettegnek a felszúrástól, de tartanak attól is, hogy nem károsodik-e a kicsi hallása a gyulladás miatt. Nem maga a fertőzés, hanem a középfül szellőzésének a zavara a probléma alapja. Ezért a fertőzést elnyomó kezelés nem elég. Nem véletlen, hogy az antibiotikumok, orrcseppek és lázcsillapítók tömeges használatával megnőtt az idült, elhúzódó, láz nélküli, váladékképződéssel járó középfülgyulladások száma.

Mit lehet a gyereken tapasztalni?

A gyerek hallása gyengül, mindent többször kell neki mondani, a beszédértése korlátozott lehet, beszéde elmosódott, éjszaka nyitott szájjal horkol, alvása nem olyan pihentető, ettől napközben ingerlékeny, agresszív, indulatos és sírós.

Kezelése

Szokványosan 3-4 hétig nyálkahártya-apasztó, nyákoldó, antibiotikumos, esetleg kortizonos orrcseppel. Az orröblítés sós vízzel is hasznos lehet a panaszok kezelésében. Bélflórarendezés különösen többszöri antibiotikumos kezelés után ajánlott. Ha ez nem eredményes, akkor ki szokták venni az orrmandulákat, és felszúrják a dobhártyát, esetleg csövecskét helyeznek be, mely aztán magától kiesik. Az orrmandulák néha visszanőhetnek, ezért szükséges lehet egy második műtét is. 

Az éneklés, a furulyázás és a fúvós hangszereken történő zenélés gyakran igazi gyógyulást hoz az évek óta küszködő gyerekek számára.