2024. május 11., szombat

A szebb mosolyokért

Fogbeültetés már a szabadkai állami fogászati rendelőkben is

Márciustól a hagyományos fogpótlási módszerek mellett új szolgáltatást is nyújt a Szabadkai Egészségház. A tegnap tartott sajtótájékoztatójukon dr. Boros Mária fogsebész, implantológus elmondta, hogy egy modern, korszerű eljárásról van szó, amely mindenki számára elérhető kell hogy legyen.

A legmodernebb technikáról van szó, amely a funkcionálisan és esztétikailag is a legjobban pótolja a hiányosságokat. 
– A titániumcsavar a legmegfelelőbb módon helyettesíti a foggyökeret. Ma ez már rutin művelet, amely mindenki számára elérhető kell hogy legyen. A beültetés egy fog hiányában is elvégezhető, ha a mellette levő ép fogakat nem szeretnénk lecsiszolni, de több fog hiányában is tanácsos, mert ilyenkor több implantátumot rögzítünk az állkapocsba, amelyre rákerül a fogpótlás. Ez egy stabilabb, sokkal kényelmesebb és esztétikailag elfogadhatóbb megoldás, mint a hagyományos protézis – mondta dr. Boros Mária. 
A páciensnek, aki e mellett a fogpótlás mellett dönt, jelentkeznie kell vagy a szabadkai fogsebészeten, vagy a protetikai rendelőben. A kivizsgáláshoz nincs szükség beutalóra, és nem kerül pénzbe. A konzultáción a fogorvosok megvizsgálják a páciens fogait és állkapcsát, kivizsgálják az úgynevezett panorámaröntgen-felvételeket, és ennek alapján alakítják ki a tervezett beavatkozás ütemtervét. A beültetés helyi érzéstelenítés mellett történik, majd 2-3 hónap múltán, mikor az implantátum összenő a csonttal felkerül a beültetett csavarokra a fogpótlás. Természetesen ideiglenes fogpótlást is kaphatnak a páciensek, amíg az implantátum össze nem nő a csonttal. A beültetés után rendszeres ellenőrzésekre kell járni. A Szabadkai Egészségház biztosította, hogy új fogakat akár kilenchavi törlesztésre is lehet csináltatni. 
– Abban az esetben, ha a páciens elégedett a meglévő protézisével, de úgy véli, az nem elég stabil, vagy nem kényelmes a viselete, a sebész beültet négy miniimplantátumot, amelyre ráhelyezhető a már meglévő protézis. Így a protézisért nem kell fizetni, csak az implantátumokért – tette hozzá dr. Branko Nikolić protetikus szakorvos.

Minden felnőtt, egészséges ember kaphat implantátumot, a gyermekeknél viszont nem végeznek ilyen fajta beavatkozást, a lányok esetében ki kell várni a 16. életévet, a fiúknál pedig a nagykorúságot.