2024. április 27., szombat

Apadnak a folyók

A szerb kormány 280 millió dinárt szán a kártérítésre

A medrükből kilépett folyók szinte mindenhol apadnak, a legnagyobb gondokat továbbra is a Nyugati–Morava okozza, ám az illetékesek egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy a helyzet sokkal jobb, mint tegnap, vagy tegnapelőtt volt. Az ország 3 városának és 13 községének a területén hirdettek rendkívüli helyzetet. A Nyugati–Moraván az árhullám elérte Kruševacot. Novi Pazarban a Vöröskereszt munkatársai a házak kiszárítására alkalmas berendezéseket kezdtek meg kiosztani a lakosság között.

Az árvíz sújtotta területek lakosságát most az újabb esőzések aggasztják, főleg azt követően, hogy a niši orosz Rendkívüli Helyzetek Központjának szakértői arra figyelmeztettek, a következő néhány napban több eső eshet, mint 2014 májusában. Az orosz szakemberek állítását Jugoslav Nikolić, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatója cáfolta meg. A szerbiai szakértők számításai szerint a térségben, ahol a folyók kiléptek medrükből, a következő néhány napban legrosszabb esetben négyzetméterenként nagyjából 30-35 milliméter eső fog esni. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nincsen ok az aggodalomra, hiszen ennyi eső is megnövelheti a folyók, illetve záporpatakok vízállását, ezért mindenféleképpen készültségben kell maradni, fűzte hozzá Nikolić.

Közben Marko Blagojević, a kormány közberuházások irányításával megbízott irodájának vezetője megerősítette, hogy az eddigi becslések szerint a medrükből kilépett folyók nagyjából 610 családi házat, 100 gazdasági létesítményt és 6 ezer hektár termőföldet öntöttek el. A kormány a kártérítésre 280 millió dinárt különít el, fűzte hozzá Blagojević, majd arról tájékoztatott, hogy a polgároknak a lakhelyük szerinti önkormányzat illetékeseinél kell jelenteniük az árvíz okozta kárt.