2024. április 26., péntek

Villámköltészet versenyben

A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntője április 22-e és 24-e között lesz Óbecsén

Új műfajjal gazdagodik az idén a Középiskolások Művészeti Vetélkedője, az irodalmi kategóriában ugyanis a slam poetry, azaz a villámköltészet önállóan is létjogosultságot nyert. Egy hónapon belül kiderül az is, hogy kik lesznek ott az idén a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének a döntőjében, április 2-áig kell ugyanis lebonyolítani a körzeti vetélkedőket. A KMV döntője április 22-e és 24-e között lesz Óbecsén. Az előkészületekről Szilágyi Miklóst, a KMV szervezőbizottságának az elnökét kérdeztük.

– A múlt héten lezárult a képzőművészeti pályázat versenyplakátjainak a beadási határideje. Mindig ezzel kezdünk, hiszen az idén is a győztes munka fogja hirdetni a KMV-t Vajdaság-szerte, ami óriási lehetőség egy középiskolás számára. Fontos mérföldkő április 2-a is, hiszen addig le kell bonyolítani a körzeti vetélkedőket, ezeknek az időpontjáról és helyéről a diákok a magyar- és a szaktanáraiknál érdeklődhetnek. Ez azért is fontos, mert az irodalmi, a beszédművészeti és az énekelt versek vetélkedőjének a döntőjére csak a körzeti vetélkedőről továbbjutó diákok juthatnak be – tudtuk meg Szilágyi Miklóstól, a KMV szervezőbizottságának az elnökétől.

Az idei verseny nagy újdonsága, hogy lépést tartva a kor szellemével az irodalmi vetélkedő keretében a slam poetry immár önálló műfajként szerepel a vetélkedőn.

– A versek egy része már slam poetry-s volt az utóbbi időben. Tavaly kísérleti jelleggel versenyen kívül léphettek föl a slam poetry művelői, aminek nagy sikere volt, így a verseny utáni kerekasztal-beszélgetésen eldöntöttük, hogy ez a műfaj hivatalosan is bekerül az irodalmi kategóriák közé. A képzőművészeti pályázaton is szeretnénk magasabb szintre emelni a zsűrizést: mivel évről évre több száz fotó érkezik be a versenyre, úgy döntöttünk, hogy ezentúl itt is egy háromtagú zsűri értékeli majd a munkákat – tudtuk meg Szilágyitól.

A versenyrész mellett minden évben nagy várakozás előzi meg a KMV-koncertet is, amelyen a hazaiak mellett az idén is lesznek magyarországi fellépők, ezúttal a folk-punkot játszó GypoCircus, a surfös Threesome és az az új hangzásvilágú reggae-zenét előadó UpRise gondoskodik majd a jó hangulatról. A koncert április 23-án 21 órakor kezdődik az óbecsei Texas vendéglőben.

A KMV-vel kapcsolatos legfrissebb információkhoz a rendezvény közösségi oldalán lehet hozzájutni, de a www.kmvon.net oldalon és az office@kmvon.net e-mail címen is lehet érdeklődni a részletek felől. A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét április 8-án tartják Zentán, Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedő pedig április 21-én lesz Temerinben. Mindkettőre március 27-éig kell elküldeni a jelentkezési lapot.