2024. április 27., szombat
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Hullócsillag

Senki nem várt arra, hogy a román államfő, Klaus Iohannis – aki lassú reakcióiról ismert – alig néhány nappal a Legfelsőbb Bíróság döntése után sebtében vissza is vonja Tőkés László román állami kitüntetését.

Az államfő csütörtökön az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be döntését, elmondta, hogy több szempontot is figyelembe vett. Nem ismertette ezeket, ám megjegyezte: „Aki kitüntetést adományoz, el akarja ismerni a kitüntetett érdemeit, és meg akarja jutalmazni őt. Aki viszont elfogadja a kitüntetést, annak el kell ismernie Romániát, a román alkotmányt, és tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek az alkotmány alapját képezik.”

Tőkés László a Románia Csillaga érdemrendet az 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában játszott főszerepéért kapta a korábbi elnöktől, Traian Băsescutól. Klaus Iohannis most azoknak a nacionalista erőknek a kedvében járt, akik azért követelték Tőkés László érdemrendjének a visszavonását, mert az erdélyi magyar EP-politikus a magyar államtól védhatalmi szerep vállalását kérte az erdélyi magyarok jogainak biztosítása érdekében. Klaus Iohannis kijelentése azt igazolja, hogy Románia elnöke a szólásszabadság ellensége: véleménye miatt büntet az Európai Unió tagállamában egy európai parlamenti képviselőt.

Klaus Iohannis ráadásul azoknak a nacionálkommunista gyökerű erőknek a táborába áll, akiktől Tőkés László úgy akarta megvédeni az erdélyi magyarságot, hogy a választási kampányban arra biztatta a választókat, szavazzanak Iohannisra, mert Iohannis européer politikusként leszámol a neokommunistákkal. Az ellenkezője történt.

Tévedését Tőkés László – aki múlt pénteken még úgy nyilatkozott: nem számít arra, hogy Iohannis visszavonja tőle a kitüntetést, mert az elnök európai típusú demokratának mutatkozik, s ezért nem tudja elképzelni, hogy engedne a posztkommunista magyarellenes kurzusnak – maga is beismerte. „Úgy érzem, hogy Klaus Johannis államelnök ugyanazon okból vonta vissza a kitüntetésemet, amely ok miatt az egyik előző államfő, Nicolae Ceauşescu üldözött és valóságos hajszát folytatott ellenem a Sekuritatéval, ami aztán a forradalom kitöréséhez vezetett” – jelentette ki tegnap Tőkés László Nagyváradon.

Tőkés László szerint a zsigeri magyarellenességben valamennyi romániai párt egyetért, ráadásul Iohannis elfelejti azt, miképpen számolt le a román nacionálkommunizmus a német és szász kisebbséggel. Újságírói kérdésre azt is elmondta, önkritikát kell gyakorolnia az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal és az Erdélyi Magyar Néppárttal egyetemben azért, mert erőteljesen támogatták Klaus Iohannist az elnökválasztáson.

A szász származású, de románoknál is románabb elnököt a kommunizmus bűneit feltáró bizottság elnöke, Vladimir Tismăneanu is keményen bírálta: „Nem tudom, hol volt a szebeni fizika tanár, Klaus Werner Iohannis 1989. december 16-án, ám azt tudom, hogy Tőkés László református lelkész aznap ott állt a forradalom élén. (…) talán a történelmi tények megkövetelte szemérmesség miatt kellett volna, elnök úr, tartózkodnia a szégyenletes gesztustól, az érdemrend visszavonásától!” – írta a washingtoni egyetemi tanár.

Klaus Iohannis döntése az elnököt dehonesztálja. De csak azoknak az erdélyi magyaroknak okozott kiábrándulást, akik nem akarták felismerni már a választási kampányban előtűnő jellemhibáit, s elhitték, hogy egy színből liberális szász származású politikus távolabb áll a magyarellenességtől, mint egy szívből szociáldemokrata. A szász származású nagyromán reménycsillagból hullócsillaggá vált.