2024. május 7., kedd

Egy hónapon belül befejeződik a közszféra racionalizációja

Néhány nap múlva a közvállalatokban elkészül a munkahelyi besorolás – Több tízmillió dinárt fizet ki az önkormányzat végkielégítésként

A kommunális vállalatok szakszervezetei a napokban amiatt tiltakoztak, hogy a racionalizáció nemcsak az állandó munkaviszonyban lévő dolgozókat érinti, hanem minden dolgozót. A polgármester szerint a kormányrendelet világosan definiálja az érintettek körét. A hónap második felében a racionalizáció a képviselő-testület elé kerül, utána kifizetik a végkielégítéseket.

Szabadkán a közszférában maximum 2373-an dolgozhatnak (Ótos András felvétele)

Szabadkán a közszférában maximum 2373-an dolgozhatnak (Ótos András felvétele)

A kommunális vállalatokban működő szakszervezetek azért emelték fel a hangjukat, mert szerintük nem a megfelelő módon hajtják végre a közszférában dolgozók racionalizációjára vonatkozó határozatot. Mint állítják, eredetileg ez csak a meghatározatlan időre, tehát állandó munkaviszonyban lévő dolgozókat érintette, most viszont kiterjed azokra is, akik nincsenek állandósítva, vagyis meghatározott időre szól a munkaszerződésük. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a közvállalatok igazgatói a pártalapon foglalkoztatott személyeket felveszik meghatározatlan időre, és azok kerülnek majd utcára, akiknek nincs semmilyen politikai hátszelük.

A városi képviselő-testület február eleji ülésén fogadta el a közvállalatokban alkalmazható munkaerő felső határát szabályozó dokumentumot, amelynek értelmében Szabadkán a közszférában maximum 2373-an dolgozhatnak. Petar Stipančević, a kommunális dolgozók szakszervezetének vezetője azt mondja, ilyen módon akarják megőrizni a pártkádereket, a legalacsonyabb bérért dolgozókat pedig utcára küldeni.

– Nincs kifogásunk a képviselő-testületi határozat ellen, tisztában vagyunk vele, hogy törvényes kötelezettségről van szó, de hogy lehet az, hogy egyszeriben a létszám meghatározásába beleszámít minden munkás, noha korábban arról volt szó, hogy csak a határozatlan időre felvett dolgozókra terjed ki az eljárás – tette fel a kérdést a szakszervezeti vezető. Mint hozzátette, minden közvállalat megkapta a racionalizációval megbízott munkacsoport rendeletét, hogy küldjék meg mennyi takarítónő, futár, portás, sofőr dolgozik a vállalatban. Szerinte tudnivaló, hogy ezeket az embereket akarják elküldeni, noha sokan egész életüket az adott vállalatban dolgozták le. Stipančević szerint azért kell nekik utcára kerülni, hogy a vállalatokban megmaradhassanak a pártkáderek.

Milan Popović, az Önálló Szakszervezeti Szövetség szabadkai elnöke azt mondta, ha valóban ez következik be, akár a bíróság előtt is megvédik a munkások jogait, az elveszített pereket pedig a közvállalatok igazgatói fogják majd fizetni.

Maglai Jenő polgármester szerint nem pontosan úgy áll a helyzet, ahogyan a szakszervezet állítja. A kormányhatározat ugyanis úgy rendelkezik, hogy a racionalizáció alá eső dolgozók számába beletartoznak mind a határozott mind a határozatlan időre alkalmazott személyek, tehát ez a két kategória ki van egyenlítve. Ezen dolgozók alkalmazását illetően az egyes közvállalatok igazgatói illetékesek, akik megtehetik azt, hogy az új munkahelyi besorolásban esetleg állandóra felvesznek olyan embereket, akik határozott időre vannak munkaviszonyban.

A polgármester szerint ez az igazgatók döntése, az ő felelősségük annak megállapítása, hogy kiket tartanak meg és kiket küldenek el.

A racionalizáció folyamata Szabadkán a meghatározott menetrend szerint zajlik. A közvállalatok 5–10 napon belül készítik el az új munkahelyi besorolásokat. Amely vállalatok nem a költségvetés terhére működnek, azok saját tőkéből fizetik majd ki a végkielégítéseket, míg a többi vállalatban begyűjtik az adatokat, és az önkormányzat szakszolgálatai ennek tükrében megállapítják, hogy mekkora összeget kell kifizetni. Mindezek függvényében március 20-a körül ül össze ismét a városi képviselő-testület, és ezen az ülésen várható a költségvetés módosítása a végkielégítések miatt. Az ezt követő két hétben pedig megtörténik a végkielégítések kifizetése is, így a teljes folyamat várhatóan április első hetének végéig befejeződik, mondja a polgármester. A végkielégítésekre igen jelentős összeget kell kifizetni, több tízmillió dinárt. A város a köztársaságnál kérvényezni fogja ezen összeg egy részének megtérítését.

Annak ellenére, hogy érzékeny kérdésről van szó, Maglai Jenő nem számít rá, hogy a végrehajtás gondot okozna a városi hatalmi koalíción belül. Mint mondja, egy kormányrendeletről van szó, amelyet alkalmazni kell, ellenkező esetben Szabadka a köztársasági transzfereszközök nélkül marad.