2024. május 11., szombat
ÜLÉSEZIK A TARTOMÁNYI KÉPVISELŐHÁZ

Ma derül ki a tartományi és helyhatósági voksolás dátuma

Nagy a valószínűsége annak, hogy ma a Tartományi Képviselőház aktuális összetételének utolsó ülését tartják meg. Mint ismeretes, április 24-én rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat tartanak az országban, s ehhez a voksoláshoz kell csatlakozniuk a rendes időben történő tartományi parlamenti és helyi önkormányzati választásoknak is. Már szinte biztosra vehető, hogy ez utóbbi két szavazást sem halasztják másik dátumra, s mindegyik szinten ugyanazon a napon, több szavazólapot kapva, egyszerre választanak a polgárok április 24-én. Hivatalosan még, igaz, nem mondták ezt ki, de már ma ez a bejelentés is elhangozhat.

A Tartományi Képviselőház ülése előtt ugyanis Pásztor István házelnök a köztársasági parlament elnök asszonyát, Maja Gojkovićot fogadja, a bejelentés szerint éppen azzal a céllal, hogy egyeztessék a választások kiírásával kapcsolatos álláspontjaikat, megbeszéljék az ezzel kapcsolatos részleteket.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A köztársasági rendkívüli parlamenti választásokat a kormány javaslatára az államfő, Tomislav Nikolić írja ki, Aleksandar Vučić kormányfő pedig már a minap közölte a nyilvánossággal, hogy a már említett április végi időpontot tartja a legjobbnak a szavazás megejtésére. A helyhatósági választásokat azonban Maja Gojković, a Köztársasági Képviselőház elnöke írja ki, a vajdasági szintű voksolást pedig Pásztor István, a tartományi parlament elnöke. Kettejük mai megbeszélésének végeredménye tehát várhatóan az ezen a két szinten zajló választások időpontjának megerősítése lesz, megállapodnak a szavazás lebonyolításának részleteiben.

Pásztor István szerdán már nyilatkozott a választások kiírásának menetéről. Elmondta, hogy a tartományi választásokat a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokkal és a helyi önkormányzati szavazással egyidejűleg, április 24-én tartják meg, ez számít a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Mint arról lapunk internetes kiadásában beszámoltunk, az előírások értelmében a tartományi voksolást legkésőbb március 22-éig kell kiírni, kilencven nappal a jelenlegi parlamenti összetétel mandátumának lejárta előtt. A vajdasági közszolgálati médiának adott nyilatkozatában a házelnök úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb valószínűség szerint egy napon tartanak meg minden szavazást, a tartományi választásokat pedig március 22-én tervezi kiírni.

Bizonyára sokan már megfeledkeztek arról, hogy az idei tartományi parlamenti szavazás különbözni fog a korábbi vajdasági voksolásoktól, hiszen az eddigi vegyes választási rendszer helyett most első alkalommal részarányos rendszer szerint zajlanak, akár köztársasági szinten. Egyéni listás jelöltek tehát nem lesznek, minden proporcionális vagyis pártlistás alapon történik, ekképp osztják el az indulók között a mandátumokat. Erről egyébként a parlament jelenlegi összetétele döntött a Vajdasági Szociáldemokrata Liga kezdeményezésére, a Vajdaságban ellenzékinek számító pártok támogatásával, a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség tiltakozása mellett. E két párt azt nehezményezte, hogy ekképp olyan községek is lesznek, melyek nem tudnak majd képviselőt delegálni a házba a kisebb számú szavazó miatt, a többségi elv pedig éppen ezt hidalta át, kétfordulós, egyéni jelöltes listák állítása révén. Ezzel a módszerrel „töltötték fel” a tartományi parlament mandátumainak felét. A házban 120 képviselő foglal helyet összesen, s mostantól mindannyian a részarányos szavazás révén jutnak majd be.

A Tartományi Képviselőház ülésén egyébként környezetvédelmi, területrendezési, régióközi együttműködési tervek szerepelnek napirenden. A területrendezési tervek között vannak a szabadkai, titeli, Fruška gorai természetvédelmi területek új szabályozási elképzelései is.