2024. április 27., szombat
ASZTALITENISZ

Hét győzelem

A papírformának megfelelő győzelem, 0:2-ről fordítás, rutinmunka – legrövidebben így foglalható össze a Kuala Lumpurban zajló 54. csapat-világbajnokság második napja szerbiai és magyarországi szemszögből. A négy válogatott összesen hét győzelmet jegyzett hétfőn.

A szerbiai női együttes (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Makszuti Anetta, Andrea Todorović) különösebb gond és játszmaveszteség nélkül győzte le Új-Zéland és Kanada legjobbjait. Slobodan Stojanov kiválasztottjaira – a kiemelés alapján – ma és szerdán már nehezebb ellenfél vár, hiszen előbb Törökország, majd Anglia következik.

A hétfői győzelmeket nyugodtan nevezhetjük rutinmunkának, hiszen mindkét együttest maximális arányban múltuk felül. Mivel a törökök soraiban a vb-n eddig Hu Melek egyetlenegyszer sem állt asztalhoz, arra számítunk, hogy ellenünk sem játszik majd. Ha így lesz, és nyerünk, akkor az angolok ellen dől majd el a csoport első helye. Anglia ellen jó lenne, ha nekem sikerülne elkerülnöm Sibley-t, mert érzi a labdáimat, vert is már meg, s most a világranglistás pontok miatt nem jönne jól egy vereség – mondta Erdélyi Annamária.

Igazán drámaira sikeredett, de végül happy enddel végződött a II. divízióban a Szerbia–Puerto Rico találkozó, ugyanis a mérkőzés elején úgy tűnt, a szerbiai férfiak az öltözőben maradtak. Pető Zsolt és Marko Jevtović is 3:0-ra kapott ki Afanador, illetve Gonzalez ellen. Aleksandar Karakašević magabiztos győzelmével azonban fordult a kocka, mivel azután Jevtović, majd Pető is 3:1-es győzelmet jegyzett, így Szerbia végül 3:2-re nyert Puerto Rico ellen. A csoport első helye a Spanyolország–Szerbia találkozón (szerda, 6 óra) dől majd el, mivel eddig a spanyolok is hibátlanok, és ma a győzelem nélkül álló lettekkel játszanak.

A magyar férfi- és női válogatott összesen három győzelmet jegyzett: az előbbi a papírformának megfelelően Norvégia, majd Szlovénia ellen is nyert, s amennyiben szerdán legyőzné Egyiptomot, a csoport első helyét is megszerezhetné. A magyar női válogatott a Spanyolország elleni győzelemmel bebiztosította a csoport negyedik helyét, ami azt jelentené, hogy a 13–20. helyért játszana a csoportküzdelmek végén.

A szerbiai női válogatott közép-európai idő szerint ma hajnali háromkor játszott Törökországgal, míg a magyar női együttes a házigazda Malajziával találkozik 9.30-kor. A szerb és a magyar férfiválogatott is ma 12.30-kor áll asztalhoz: Petőék Bulgáriával játszanak, míg a magyar nemzeti együttes Mexikóval méri össze erejét. A papírforma szerint egyik válogatottnak sem kellene, hogy gondot okozzon a győzelemért járó két pont begyűjtése.

Csapat-világbajnokság (Kuala Lumpur), I. divízió, nők, 3. forduló: Magyarország–Spanyolország 3:0 (Póta–Dvorak 3:0, Pergel–Zhang 3:0, Lovas–Caymel 3:1), Kína–Románia 3:0, Tajvan–Malajzia 3:0. A sorrend: Kína és Tajvan 3 mérkőzés/3 győzelem, Románia 3/2, Magyarország 3/1, Spanyolország és Malajzia 3/0.

II. divízió, férfiak, G csoport, 2. forduló: Magyarország–Norvégia 3:0 (Lakatos–Ronneberg 3:0, Ecseki–Lindholm 3:1, Kosiba–Waerstad 3:0), Egyiptom–Argentína 3:0, Szlovénia–Mexikó 3:0. 3. forduló: Magyarország–Szlovénia 3:1 (Lakatos–Jorgić 1:3, Ecseki–Zibrat 3:0, Jakab–Kožul 3:2, Lakatos–Zibrat 3:1), Egyiptom–Norvégia 3:0, Argentína–Mexikó 3:1. A sorrend: Egyiptom 3/3, Magyarország, Szlovénia, Argentína 3/2, Mexikó és Norvégia 3/0.

H csoport, 2. forduló: Szerbia–Ausztrália 3:0 (Pető–Tsao 3:0, Jevtović–Powell 3:2, Karakašević–Hu 3:1), Spanyolország–Puerto Rico 3:0, Bulgária–Lettország 3:0. 3. forduló: Szerbia–Puerto Rico 3:2 (Pető–Afanador 0:3, Jevtović–D. Gonzalez 0:3, Karakaševič–Y. Gonzalez 3:1, Jevtović–Afanador 3:1, Pető–Gonzalez 3:1), Spanyolország–Bulgária 3:1, Ausztrália–Lettország 3:1. A sorrend: Szerbia és Spanyolország 3/3, Bulgária, Ausztrália és Puerto Rico 3/1, Lettország 3/0.

Nők, E csoport, 2. forduló: Szerbia–Új-Zéland 3:0 (Erdélyi–Patersson 3:0, Fehér–Rao 3:0, Maksztui–Vong 3:0), Anglia–Belgium 3:1, Kanada–Törökország 2:3. 3. forduló: Szerbia–Kanada 3:0 (Erdélyi–Liao 3:0, Fehér–Xiong 3:0, Todorović–Luo 3:0), Anglia–Új-Zéland 3:0, Belgium–Törökország 3:0. A sorrend: Szerbia és Anglia 3/3, Kanada, Törökország, Belgium 3/1, Új-Zéland 3/0.