2024. április 27., szombat
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Katonák is vannak Šiden

Megkezdték a šidi tábor kiürítését - Három autóbusz indult el a déli határ felé - A tranzitállomáson naponta tüntetnek

Ma reggel 10 óra környékén 10 katona is megjelent a šídi vasúti határátkelőn. Szerbia a múlt héten teljes készültséget rendelt el a hadsereg számára.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Nemzetbiztonsági Tanács arról döntött, hogy ha szükség lesz a rendőrség munkájának megerősítésére  a nagy migránsnyomás miatt, akkor a katonaságot kivezényelhetik az országhatárokra. A katonaság békés eszközökkel őrzi majd a határokat, hangzott el ezen az ülésen. Nem hivatalosan az egyik rendőrtől megtudtuk, hogy a katonák Újvidékről érkeztek, azért hogy segítsenek nekik a munkájuk végzésében.

A šidi táborban mintegy 500-an torlódtak fel az elmúlt napokban, hetekben. Ma reggel nyolc óra körül három autóbusznyi migránst, hozzávetőlegesen 150 főt elszállítottak a macedón-szerb határra.

A šidi tranzitállomáson még mindig van körülbelül 300 olyan bevándorló, akiket vagy kiszűrtek a horvát hatóságok és nem utazhatnak tovább, vagy még az egységes regisztráció bevezetése előtt érkeztek ide. Az utóbbiak közé tartoznak azok, akiket két héttel ezelőtt Szlovénia visszafordított Horvátországba, onnan pedig Šidre kerültek. Tehát innen a legális balkáni migránsútvonalon ők a meglévő papírjaikkal nem utazhattak tovább. A táborból ugyan nem tesznek ki senkit, kapnak élelmet, orvosi ellátás is van, de a bevándorlók arra panaszkodnak, hogy nagy tömeg van és elegük van ebből az életből, mennének tovább. A feszültség napról napra nőtt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a helyszínen szolgálatot teljesítő munkatársától megtudtuk, hogy a migránsok önként jelentkezhettek a déli határhoz vezető útra, és nem kellett nekik fizetni a viteldíjat.

Egyébként a šidi tranzitállomáson az utóbbi egy hétben mindennaposak voltak a tüntetések. A migránsok látva kilátástalan helyzetüket, figyelemfelkeltés céljából skandáltak. Nem akartak kitörni a tábor területéről, mert nincs hova, nem támadtak rendőrökre, se másra, csak tiltakoztak, azt követelték, hogy nyissák meg a határokat, és “Mi irakiak vagyunk, mi szíriaiak vagyunk “— jelmondatokat kiabáltak.

Az, hogy most 150-180 fővel kevesebben vannak ebben a befogadóközpontban, hosszútávon három nap haladékot jelent, ugyanis az elmúlt napok tapasztalatai arról tanúskodnak, hogy egy-egy horvát szerelvény elindulásakor 50-60 főt is kiszűrnek a horvát rendőrök, tehát hamarosan ismét megtelik ez a tranzitállomás.

Az elmúlt két napban csak egy-egy szerelvény indult Šidről Horvátországba. Egy vonattal csak 500 migránst vittek át Európa keleti kapuján. Ma még egyetlen vonat sem érkezett és információink szerint nem tudni, hogy egyáltalán érkezik-e, jóllehet az a 300 migráns már megérkezett a Šid melletti Adaševci pihenőhelyre, akiket a macedón határzár után szombaton este engedtek be Szerbiába.