2024. április 26., péntek
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Naponta csak ötszáz migráns utazhat tovább

A horvát hatóságok minden alkalommal 50–60 embert feltartóztatnak – A Šiden tartózkodó migránsok csapdahelyzetben érzik magukat

Pénteken egyáltalán nem jött horvát vonat a szerb oldalra az utasokért, csak szombaton indult el a szerelvény, s ez már az új megszorítások értelmében csak 500 utast vitt át az Unió területétre. Azóta is naponta egy vonat érkezik, reggel nyolckor, és a horvát hatóságok órákon át ellenőrzik, hogy ki az, aki továbbmehet, és ki az, aki nem. Tegnap reggel nyolctól tizenegy óráig tartott a migránsok ellenőrzése és felszállítása a vonatra. Azok, akiknek a horvát rendőrök török pecsétet láttak az útlevelében, nem utazhattak tovább. Tegnap és tegnapelőtt is 60 embert szűrtek ki Európa keleti kapujánál a hatóságok. A migránsok arra panaszkodtak, hogy senki sem mondja meg, miért nem engedik őket tovább, amikor van érvényes új regisztrációs papírjuk, igaz ugyan, hogy van az útlevelükben török pecsét, de Törökországon át kellett jönni ahhoz, hogy ide jussanak a szerb–horvát határra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselője nem hivatalosan közölte, hogy mivel Törökország biztonságos országnak számít, így azokat, akik több hónapig ebben az országban tartózkodtak, nem engedik tovább. A migránsok viszont azt mondják, azok sem mehettek el a horvát vonattal, akiknek tranzitpecsét van az útlevelükben, és olyanokról is tudnak, akik két évet tartózkodtak Törökországban, mielőtt ide értek volna, mégis továbbengedték őket.

Nemcsak az útleveleket vizsgálják meg a horvát rendőrök, hanem továbbra is a helyszínen van egy tolmács, aki a beszélt nyelv alapján ellenőrzi, hogy valóban a háborús övezetből származik-e az, aki a dokumentumai szerint szíriai vagy iraki. Már csak ennek a két országnak a polgárait engedik be, de őket sem korlátlan számban, mivel Szlovénia közölte, hogy napi 580 főnél többet nem tud fogadni, erről értesítette Horvátországot és Szerbiát is, ez a két ország is tartja magát ehhez a számhoz. Aleksandar Vulin szociális védelmi miniszter kijelentette, Szerbia nem fogja megengedni, hogy területén torlódjanak fel azok, akik nem tudnak továbbutazni, ezért betartja azokat a szabályokat, amelyeket a környező országok is.

Gond van viszont azokkal, akik nem utazhatnak tovább. Nekik három lehetőségük van, az egyik, hogy menedékjogot kérnek Szerbiában, de a politikai elemzők szerint ezt csak azért teszik, hogy időt nyerjenek, ténylegesen nem akar itt maradni senki. A másik lehetőség, hogy visszamennek  a macedón–görög határra, újra regisztráltatják magukat, és megint megpróbálnak bejutni a EU területére, a harmadik pedig, hogy a visszamennek származási országukba.

A šidi táborból senkit sem fognak távozásra kényszeríteni, pedig vannak olyanok, akik már több mint két hete itt tanyáznak, arra várva, hátha változik a helyzet, és mégis beengedik őket. A legtöbbjének ugyanis nincs pénze a visszaútra. Volt olyan is, aki azt mondta, ha Szerbia visszaviszi őket, akkor visszamennek Macedóniába, egyébként nem. Találkoztunk olyan iráni családdal is, amely a vasútállomással szembeni motelben lakik már két hete. A férfi azt mondta, nincs pénzük visszautazni, és nem engedik őket továbbutazni, ezért az IOC segélyszervezettől és a belgrádi iráni nagykövetségtől kért segítséget, hogy fizessék ki, szervezzék meg az útjukat, haza akarnak menni. A repülőjegy ára személyenként 400 euró.

Maja Bogdanovi ć, a Nemzetközi Migrációs szervezet képviselője elmondta, eddig 15-en kérték, hogy a szervezet segítsen a visszatérésükben. Vannak közöttük afgánok, irániak és marokkóiak. A nagykövetségektől függ, hogy hány nap alatt sikerül elintézni el a hazaszállítást, Marokkóba három nap alatt visszatérhetnek a migránsok, de van, hogy hetekbe telik a folyamat.

Tegnap nyugalom volt Šiden, de bármelyik pillanatban kitörhet a lázadás, ugyanis az itt maradottak csapdában érzik magukat. Akinek sikerült elmenniük, azok boldogok, akik viszont itt ragadtak, kilátástalannak érzik a helyzetüket. Családokat szakítottak így szét. Láttunk síró gyermekeket, síró anyukákat, mert az apát nem engedték tovább, és láttunk a papírjaikat dühösen mutogató hetven körüli embereket is. Egy fiatal fiú azt mondta, ő eddig háromszor próbált meg feljutni a horvát vonatra, sikertelenül. Addig fog próbálkozni, amíg nem sikerül neki, mert más választása egyszerűen nincs. Amikor visszafordítják őket, másnap ismét sorba állnak, és próbálkoznak.

Két fiatal lány, amikor átjutottak a horvát ellenőrző ponton, egymás nyakába ugrottak örömükben, elestek, hemperegtek boldogan a vonat mellett, majd egyikük felugrott, a horvát rendőrhöz rohant, és csókot nyomott az arcára.

Akik itt maradtak, azok meg szinte mindennap tüntetnek. Békésen ugyan, de a feszültség kitapintható. Ha naponta ötven emberrel gyarapszik a számuk, akkor előbb-utóbb a hatóságoknak megoldást kell találniuk erre a helyzetre. A gazdasági menekültek tegnap is tüntettek, mert nem engedték őket tovább.