2024. április 27., szombat

Mindenki akar tenni, dolgozni valamit

Kupuszina a virágjairól is híres – Bujákék húsz éve foglalkoznak virágtermesztéssel
Mindig vannak új technológiák, amelyeket el kell sajátítani (Molnár Edvárd felvétele)

Mindig vannak új technológiák, amelyeket el kell sajátítani (Molnár Edvárd felvétele)

Kupuszinán a 70-es években indult virágzásnak a konyhakerti növények termesztése, a falu a mai országhatárokon túl is híressé vált kertjeinek köszönhetően. A 90-es évek alatt és után sok minden megváltozott itt is. A helyiek új kihívások elé néztek az ország széthullását követően, a piac beszűkült. Ekkortól lett a gyümölcs (elsősorban az alma) és a virág a kertek, földek lakója, felcserélve a konyhakerti növényeket.

A falu határa is árulkodó már, almaültetvények és fóliasátrak között érkezünk Kupuszinára. A virágtermesztés kapcsán látogattunk el a Buják családhoz, ahol Buják Mária fogad bennünket. Férjével, Istvánnal húsz éve foglalkoznak virágkertészettel, előbb a szülőkkel együtt dolgoztak, majd egy idő után saját vállalkozásba kezdtek. Portékájukat a vajdasági piacon értékesítik.

Mária azon kupuszinaiak közé tartozik, akik iskoláztatásuk után hazatértek – a magyar tanszéken tanult, egy rövid ideig még kollégák is voltunk, tudósított Kupuszináról, meséli, mialatt a kertbe megyünk a virágok közé.

Milyen ma vállalkozóként élni Kupuszinán?

Szeretném remélni, hogy jó. Nagyon szeretjük ezt a falu. Viszont nehéz megtalálni a számítást, mert semmi mást nem lehet itt csinálni, mint a földdel foglalkozni, esetleg tanár lehetsz, de arra is már egyre kevesebb szükség van. Az a fiatal, aki nem szeretne a földön dolgozni vagy tanulni, elmegy külföldre. Sokan elmentek. Akik itthon maradtak, azoknak egyre többet kell dolgozniuk, fel kell találniuk magukat. Mi is járunk mindenfelé piacozni is. A felvásárlókhoz is mi visszük el a virágot. Van, aki eljön hozzánk virágért, de ha kicsi az autója, befér vagy tíz láda, azon nem tud keresni. És akkor nem jön következő alkalommal. Ezért inkább mi szállítjuk a virágot. Elvisszük, rátesszük az asztalára, ő pedig árulja. Nagybani fölvásárlók is vannak. A vágott virágot még valahogy elviszik, de a cserepes virág már kész termék, a muskátli vagy a ciklámen például tavaszra már szép nagy, nem olyan picike, hogy elférjen kis helyen.

Buják Mária: Nagy lokálpatrióta vagyok (Molnár Edvárd felvétele)

Buják Mária: Nagy lokálpatrióta vagyok (Molnár Edvárd felvétele)

Amikor kevesebb fóliájuk volt, akkor is körülbelül ekkora volt a kereset mint most, amikor több van, meséli Mária. Ahogy bővül a kínálat, úgy bővül a kiadás is. A kereset meg nem biztos, hogy arányosan növekszik.

Bujákék többgenerációs kertészek. A környék első fóliasátra is az ő családjuk nevéhez fűződik, a 70-es években paprikatermesztéssel foglalkoztak.

Mindig vannak új technológiák, amelyeket el kell sajátítani. Ezt is legtöbbször a magunk kárán tanuljuk meg. Ha utána is olvas az ember, a tapasztalat mutatja meg, mi történik. Minden fóliában másképp viselkedik a növény. Nem elég könyvekből tanulni. Ópapának volt mondjuk ötféle növénye, apámnak 10 nekünk már 15–20 fajta növényre van szükségünk, hogy ne legyen üresen a fólia, mert úgy nem kifizetődő. A fűtés egészen drága, ezért várjuk a márciust, hogy kisüssön a napocska.

Máriáék kizárólag virágot termesztenek. Felmenőik konyhakertészettel is foglalkoztak.

Kihúzgáltuk a gyümölcsöst is, nem rakunk káposztát sem. A káposzta nem ment a virágokkal: vagy a káposzta vagy a virág lett csúnya. Nem lehet egy helyen mindent termeszteni. Elég rizikós ez a munka, de sokan belefognak. Mindenki akar tenni, dolgozni valamit. Viszont nagyon nehéz munkába állni.

Elég rizikós ez a munka, de sokan belefognak (Molnár Edvárd felvétele)

Elég rizikós ez a munka, de sokan belefognak (Molnár Edvárd felvétele)

Mivel foglalkoztak a kilencvenes években?

Bombázták a hidat, mi pedig mentünk piacozni Újvidékre. Néztük, hogy nem vagyunk normálisak, de akkor még fiatalabbak voltunk, mentünk. A virág megnőtt, azt el kellett vinni. Akkor nem tudtunk mindent eladni, de abból is tanultunk.

Nem csak a család tagjai dolgoznak a fóliasátrakban, munkalehetőség is van egy ekkora birtokon.

Két-három ember itt szokott lenni, egy évben körülbelül hat hónapot. Ősszel, tavasszal több a virág, akkor kell segítség. Általában nyugdíjas asszonyok jönnek hozzánk dolgozni. Azok, akik nem mentek ki németbe. Bizony munkást is nehéz találni.

Bujákéknak két 20 éves gyermekük van. Ikrek, Anikó és Szabolcs. A lány fogorvosnak tanul Újvidéken, a fiú Zentán kertészetet.

Mindketten olyanok mint a szüleik: csak innen ne kelljen elmenni! Talán van is mibe, van hova hazajönniük. Sokan, akik kimentek, azért mentek ki, mert nem volt, ami itthon tartsa őket. Üres a falu. Nagyon sajnálom, mert nagyon szeretem. Valamikor én is néptáncoltam, énekeltem. Sokkal többen voltunk azelőtt. Három diszkónk volt, ma egy sincs. A mai fiatalok házibuliznak, nem nagyon van hova menniük. De nincs azért még min nyafogni. Aki borúlátó, úgy érzi, ha továbbra is így történnek a dolgok, akkor lehet baj. Egyelőre még vannak gyerekek az iskolában, de egyre kevesebben.

Mit mesélnek azok, akik karácsonyra hazajönnek külföldről a faluba?

Honvágyuk van, de jó nekik. Lassan megveszik kinn a bútorokat, berendezik a konyhát. Azt szoktam mondani, hogy rendben, ha úgy alakul, menjenek, de aki tud, jöjjön haza, hozzák haza a pénzt, amit megkerestek, itt kezdjenek valamit. Nem tudom, hogy így lesz-e. Az idősebbek lehet, hogy hazajönnek, de azok, akik egészen fiatalon mentek el, ők már nem valószínű.

Milyen jövőt lát Kupuszinán?

Gondolom, hogy jó lesz. Aki akar, itt marad. Bízok bennük. Mindig azt mondom, hogy a doroszlóiak is kevesen vannak, de megmaradnak. Akinek földje van, itt marad. Nagy lokálpatrióta vagyok. Bízom benne, hogy a németek is hazajönnek, és nekünk se kell elmennünk.