2024. április 27., szombat

Nem avathatták fel Donáth György szobrát

Nem avatták fel Donáth György egykori országgyűlési képviselő szobrát a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szerdán Budapesten. A szervezők a méltatlan körülményekre hivatkozva lemondták az avatóünnepséget – közölte a Magyar Politikai Elítéltek Közösségének főtitkára, Valkony Károlyné.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Az ünnepségen több tucatnyi tiltakozó jelent meg, akik „nem kérünk a fajgyűlöletből”, „a rasszista ünneplő maga is rasszista” feliratú táblákat feltartva, folyamatos fütyüléssel és kiabálásokkal fejezték ki, hogy ellenzik a szoborállítást.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke, és Boross Péter volt kormányfő, akik beszédet mondtak volna az avatáson, végül távoztak.

Gulyás Gergely a sajtónak nyilatkozva elmondta: számtalan olyan alakja van a magyar történelemnek, akinek az életútja ellentmondásos, de azzal, hogy élete végén egyértelműen mártírhalált vállalt Magyarország függetlenségéért és szabadságáért, azzal megszolgálta, hogy méltóképpen emlékezzünk rá. Szerinte, aki ismeri Donáth életútját, az tudja, hogy a náci megszállással, egyáltalán mindenfajta megszállással szemben állt.

Boross Péter mindössze annyit mondott az ünnepségről távozóban, hogy már többször kifejtette: Donáth György írásait, élete teljességét és hősi halálát kell figyelembe venni megítélésekor.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) keddi közleményében tiltakozását fejezte ki a szoborállítás miatt, álláspontjuk szerint Donáth György „dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált.”

Donáth György 1938-tól az Imrédy Béla által indított Magyar Élet Mozgalom egyik vezetője, 1943-1944 között a Magyar Élet Pártjának alelnöke volt. 1945-ben letartóztatták, majd koncepciós perben halálra ítélték.