2024. április 27., szombat

Európai Parlament fiataloknak

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Az Európai Ifjúsági Parlament szerbiai szervezete 2006-ban alakult meg, célkitűzései között szerepel a fiatalok – mindenekelőtt a középiskolás korosztály – bevonása a társadalmi-politikai életbe, a szervezeten keresztül diákjaink megismerkedhetnek az Unió működésével, idegen nyelveket tanulhatnak és gyakorolhatnak magas szinten. A nemkormányzati szervezetként működő parlament a hétvégén két napos konferenciát szervezett Újvidéken, a vajdaság több városából és külföldről érkező diákok a Zmaj Gimnáziumban műhelymunkákon vehettek részt – öt csoportban beszélgettek a génmodifikált élelmiszerek okozta problémáról, a LGBT populáció helyzetéről és gondjairól, a nők politikai szerepvállalásáról, a fiatalok munkalehetőségiről, valamint a migránskérdésről. Vasárnap a fiatalok a városi képviselő-testület üléstermében tanácskoztak, szimulálva az EP ülését.

A munkában ezúttal nagyjából 60 diák vett részt, hasonló konferenciákat az év folyamán Belgrádban, Nišben és Kragujevacon is megszerveznek majd, az újvidéki volt a sorrendben 31. ilyen jellegű ifjúsági találka Szerbiában.

Felvételünk a gimnázium udvarán készült, ahol a fiatalok „egymás hátán lovagolva” gyakorolták az egymás iránti bizalomszerzés technikáit, fejlesztették a csapatszellemet, csiszolták angol nyelvtudásukat...