2024. május 10., péntek
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Nyolcszáz migráns vesztegel Šiden

Délután tüntettek, Angela Merkel nevét skandálták

Soha még annyi ember nem torlódott fel a šidi vasútállomáson és környékén, mint most. Pénteken a horvát rendőrök 520 migránst tartóztattak fel Šidnél.Ők azok, akik nem léphetnek be az Unió területére. Ezeket a migránsokat a vasútállomással szembeni tranzitközpontban helyezték el . Mellettük itt van még az a 217 migráns, akiket Horvátország utasított vissza a napokban.  Ezek az emberek semmiképpen sem folytathatják útjukat , ezért ma késő délután tüntetni kezdtek. Angela Merkel nevét skandálták: „Merkel, Merkel”, „Rabok vagyunk, engedjetek tovább” „Nem mehetünk vissza, nem értitek?”

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

Fél órás kiabálás, lázadozás után a tömeg elcsendesedett, de bármikor újjáéledhet a tiltakozás tüze, ugyanis a feszültség egyre nő. Ma több alkalommal is szárnyra kelt a  hír, hogy vagy autóbuszokkal vagy vonattal elszállítják őket Preševóba, de erre nem került sort.

Ma egyetlen szerelvényt sem küldtek a horvát hatóságok Šidre. Az adaševci parkolóban hat autóbusz várakozik, hogy utasai tovább utazzanak vonattak az Európai Unióba. Van közöttük olyan is, amelyik már 32 órája várakozik. Információink szerint ma nem is érkezik vonat a migránsokért.

Szabadkán viszont egy sajtós kolléganő lefilmeztette három šidi autóbuszt, amelyek a makkhetesi erdő felé vitték utasaikat rendőri kísérettel. Hogy hová szállították ezeket az embereket, eddig nem sikerült kideríteni. Ha rendőri kísérettel mentek, akkor kizárt, hogy eltévedtek, nem találták volna meg a szabadkai befogadóközpontot. A másik képtelen lehetőség, hogy az erdőben kirakták őket, irányt mutattak nekik, hogy arra van Magyarország, úgy ahogyan ezt tették tavaly májusban Magyarkanizsánál meg Martonosnál.  Ez utóbbi ötletet táplálja Horvátország minapi akciója, amikor egy vonatot 1500 migránssal egyszerűen áttolatott Magyarország területére.