2024. április 26., péntek
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Šiden csaknem a felét visszafordítják

A gazdasági migránsokat nem engedik tovább – Senki sem szállhat fel a horvát vonatra anélkül, hogy a tolmácsok ne kérdeznék ki

Három napja nem ment vonat a migránsokkal Šidről Horvátországba. Pénteken este fél nyolc táján érkezett meg a horvát szerelvény.

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

Mintegy ezren vártak arra, hogy belépjenek az EU területére, ám ez péntek reggeltől, a szigorítások életbe lépésétől egyáltalán nem egyszerű. Minden egyes utazót két tolmács kérdez ki. A migránsok felét visszafordítják. Vannak, akiket azért, mert nincs macedón regisztrációs papírjuk, másokat meg azért, mert hamisan állítják, hogy a háborús övezetből származnak.

A migránsok cselhez folyamodnak. Átcserélik a kabátjukat és újra próbálkoznak. Akik nem mehetnek tovább, tehát gazdasági migránsnak minősülnek, azokat a vasútállomással szembeni tranzitállomásra küldik. A horvát vonatra való beszálláshoz készülődve itt hosszú sor alakult ki pénteken este. Mintegy háromszázan vártak arra, hogy tovább utazzanak. Akiket visszaküldenek egy idő után újra próbálkoznak.

Nyolc autóbusz is arra várakozik reggel óta, hogy utasait továbbadja a horvátoknak. Ugyanakkor még egy preševói vonat érkezését is várják, amelyen információink szerint mintegy háromszázan vannak.

Hogy mi lesz azokkal, akiket feltartóztattak, nem tudni. Szerdán és csütörtökön Šiden a Horvátországból visszatoloncolt 217 gazdasági migráns tüntetni kezdett. Azt követelték, hogy engedjék őket tovább, lefeküdtek a sínekre, az autóbuszok kerekei elé vetették magukat, transzparenseket lobogtattak és Merkel nevét skandálták. A rendőrség megfékezte a rendbontást ( soha még ennyi rendőr nem volt a šidi vasútállomáson, mint most). A Horvátországból visszatoloncoltak három napot kaptak, hogy eldöntsék, mit akarnak: vagy önként visszamennek hazájukba, vagy menedékjogot kérnek Szerbiában vagy kitoloncolják őket. A három nap szombaton reggel jár le.

Most már azonban nem csak ők vannak itt, hanem azok is, akik a péntek reggeltől érvényben lévő szigorítás értelmében fennakadtak a rostán. A szigorítás azt jelenti, hogy sokkal tüzetesebb az ellenőrzés, mint korábban volt, és aki nem regisztrált Macedóniában, az nem mehet tovább, ez a migránsok balkáni útvonalán elhelyezkedő országok rendőrfőnökeinek zágrábi tárgyalásán született határozat, ami tulajdonképpen az egységes regisztrációt jelenti.