2024. április 27., szombat

Érdemes ellátogatni Újvidékre

Újvidék a Best Destination (legjobb turisztikai célpont) 2016 címre jelölt városok közül Európában az előkelő hetedik helyet szerezte meg, olyan városokat utasított maga mögé, mint Brüsszel, Milánó és Prága.

A világszínvonalú Exit (Ótos András felvétele)

A világszínvonalú Exit (Ótos András felvétele)

Újvidék idegenforgalmi vonzereje az utóbbi tíz évben rohamosan nőtt, és ez nem az önkormányzat sikeres politikájának, vagy a köztársasági minisztériumoknak köszönhető, hanem egy lelkes, kreatív fiatal csapat munkájának tudható be.

Az első Exit fesztivál alatt is már olyan dolgok történtek, amelyeket errefelé nagyon régen nem tapasztalhattunk: külföldi fiatalok jöttek Újvidékre, a Péterváradi vár falai között angol, német, holland stb. nyelven beszélő turisták sétáltak, nehéz volt elhinni, hogy a háborús évek után ilyen is megtörténhet. Pedig megtörtént, és szerencsére azóta minden évben megtörténik az Exit fesztivál elnevezésű csoda.

A városközpont (Dávid Csilla felvétele)

A városközpont (Dávid Csilla felvétele)

Őszintén szólva az Exit előtti időkben én csak nyugat-európai nyugdíjas turistacsoportokra emlékezem, a háborúk utáni időszakban a városi idegenforgalom a padlóra került. Aztán lassan a zenei fesztiválnak köszönhetően „éledezni” kezdett a város, az Exitre látogató fiatalok internetes beszámolói mágnesként vonzották a fiatalokat Újvidékre, főleg az angoloknak és a hollandoknak tetszett nagyon a kávézók és a szórakozóhelyek hangulata, na meg a sör ára. Idővel persze az exitesek anyukái és apukái is kíváncsiak lettek, a jónak hamar híre megy, így ívelt lassan de biztosan felfelé az újvidéki idegenforgalom.

Azt, hogy mire kíváncsiak leginkább a külföldi turisták, még az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezetben sem tudták pontosan megmondani, de természetesen az Exit áll a trónon.

Az impozáns, neogótikus stílusban épült Mária Neve templom az óváros szívében helyezkedik el (Dávid Csilla felvétele)

Az impozáns, neogótikus stílusban épült Mária Neve templom az óváros szívében helyezkedik el (Dávid Csilla felvétele)

Az Exiten kívül azonban számos turisztikai kínálattal rendelkezik a város, több rendezvényt szerveznek minden évben. A leglátogatottabbak közé tartoznak a Serbia Fashion Week, amelyet kétszer tartanak meg egy évben, először áprilisban, aztán pedig novemberben, a rendezvényen sok külföldi divattervező vesz részt. A Brazil Napokat 2010 óta rendezik meg, minden évben több brazil kultúrával foglalkozó szervezettel karöltve kerül megszervezésre. A tavalyi rendezvény több helyszínen zajlott több ismert sportoló, művész vett rajta részt, a szamba természetesen kihagyhatatlan része a Brazil Napoknak. A turisták egyik kedvence az Interfest nemzetközi borfesztivál, amelyen hagyományosan több mint 100 borász vesz rész Európa minden tájáról. Az Interfestet átlagban 30–50 000 borkedvelő látogatja meg évente, a rendezvényt Újvidék központi terén tartják meg, ezért sokszor olyan járókelők is „betévednek” a borfesztiválra, akik nem kimondottan borkedvelők. A rendezvényen minden évben ételínyencségekkel várják a látogatókat, különféle sajtokat lehet megkóstolni, amelyekhez természetesen kiválóan illik a bor. A rendezvények közül fontos megemlíteni a NOMUS-t, amely klasszikus zenei nemzetközi fesztivál, minden évben kimagasló előadóművészek lépnek fel, színpadi előadásokat és koncerteket láthatnak-hallhatnak a látogatók. Nem szabad kifelejteni a Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt sem, amely évről évre több látogatót vonz Újvidékre. A vásáron tavaly 60 ország 1500 kiállítója vett részt, az egész régióból érkeztek látogatók. A Sterija Játékok színházfesztivál szintén közkedvelt rendezvénnyé vált, amelyen tavalyelőtt az Újvidéki Színház érdemelte ki a legjobb előadásért járó díjat.

Újvidékre természetesen nem csupán a rendezvények miatt érdemes ellátogatni, számos érdekesség, látnivaló akad a városban és környékén. Az óvárosban többek között érdemes megtekinteni a neogótikus stílusban épült Mária Neve templomot, az újvidéki városházát, a katolikus portát, illetve a plébánia épületeit, a Zmaj Jovina és a Duna utca házait, átjáróit és udvarait.

A péterváradi katakombák titkait inkább turistavezető által érdemes megismerni, egyedül nem ajánlott bóklászni (Ótos András felvétele)

A péterváradi katakombák titkait inkább turistavezető által érdemes megismerni, egyedül nem ajánlott bóklászni (Ótos András felvétele)

A Péterváradi várat nemcsak az Exit fesztivál idején érdemes meglátogatni, ott helyezkedik el a Városi Múzeum, ezenkívül számos galéria látható, érdemes körbesétálni az egész erődítményt, hiszen fantasztikus kilátás tárul a látogatók elé.A Péterváradi vár katakombáiban könnyen eltévedhetünk, ha egyedül próbáljuk felfedezni, de szerencsére körutakat szerveznek a várban, ezek között szerepel a katakombák bemutatója is. Újvidék környékén egyre felkapottabbak a tanyák, a tulajdonosok feltalálták magukat, és éttermeket, skanzeneket nyitottak, nyugodt környezetben igazi felüdülésnek számít egy-két órára meglógni a város zajától.

Az újvidéki Strand rengeteg turistát vonz egész évben, még a legnagyobb kánikulában is kellemes szél lengedezik a Dunáról (Ótos András felvétele)

Az újvidéki Strand rengeteg turistát vonz egész évben, még a legnagyobb kánikulában is kellemes szél lengedezik a Dunáról (Ótos András felvétele)

A téli hónapokat leszámítva, a Strand kiváló kikapcsolódást nyújt minden korosztálynak. Az újvidéki Copacabanán még a legmelegebb nyári napokban is kellemesen lengedezik a szél, a nagy fák koronái alatt finom hűvös van, a Dunában pedig rengetegen megmártóznak annak ellenére, hogy minden évben azzal ijesztgetik az embereket, hogy szennyezett.

Kicsit messzebb van, de a Fruška gora megéri a kiruccanást, minden évszakban gyönyörű, rengeteg turistaút várja a gyalogtúrázókat, kerékpárosokat. Mivel nemzeti parkról van szó, őrszolgálat vigyáz a rendre, ezért csak a kijelölt helyeken szabad tüzet rakni. A park területén számos étterem, hotel várja a látogatókat, a turisták régi magyar és szerb kolostorokat láthatnak, Zmajevac kilátójáról pedig a Vrdniki vár romja tűnik fel a távolból.

Ha minden igaz, hamarosan újabb idegenforgalmi attrakcióval bővül Újvidék turisztikai kínálata, az önkormányzat a napokban bejelentette, hogy áprilisban végre megnyílik a Dinópark. Az őshüllőparkban a dinoszauruszok mozgó és statikus makettjeinek megtekintése mellett művelődési programokat szerveznek majd, játszótereket alakítanak ki gyermekek számára, lesznek előadások és interaktív munkaműhelyek is.

Nyitókép: A világszínvonalú Exit (Ótos András felvétele)