2024. április 27., szombat

Életmentő készülékek – napidíjakból

A Szerb Megújhodási Mozgalom zombori városi bizottsága a lakosság egészségügyi ellátásának javítása érdekében speciális oxigénmaszkokat vásárol a falusi rendelőknek. A szükséges pénzt a párt köztisztséget ellátó tagjai ajánlották föl napidíjaikból.

A kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón Dušan Sekulić mentőápoló elmondta, hogy a zombori mentőszolgálat kiváló eredményekkel büszkélkedhet, és fölszereltsége is európai színvonalú. A városhoz tartozó 15 faluban viszont más a helyzet. Nincs mentőszolgálat, és ha egy 30 kilométer távolságra eső településre riasztják őket, leggyorsabb száguldás mellett is bár 20 perc után érkeznek ki. Olyan beteg esetében, akinek leállt a légzése, ez az idő fatálisan késő.

– Az általunk vásárolt készülékek viszont lehetővé teszik, hogy a helyi egészségügyi dolgozók biztosítsák a páciens légzését, amíg ki nem ér a rohamkocsink. A mentőszolgálat már mintegy 200 falun alkalmazott egészségügyi dolgozót fölkészített a speciális oxigénmaszk-lélegeztető készülék használatára – mondta Sekulić.

Živanović és Sekulić az egészségügyiek bántalmazásáról (Fotó: Kecskés István)

Živanović és Sekulić az egészségügyiek bántalmazásáról (Fotó: Kecskés István)

Kitért az utóbbi időben történt, egészségügyi dolgozókat ért atrocitásokra is, amelyek egyikének maga is áldozata volt.

– Egy vendéglőbe riasztottak bennünket, de azt nem mondták, hogy kocsmai verekedéshez, így nem is értesítettük a rendőrséget. Ahogy beléptünk a vendéglőbe, lerohantak bennünket, szidalmaztak, ütlegeltek, megtépázták a munkaruhánkat és fegyverrel fenyegettek bennünket. Nagyon kemény volt a helyzet, alig tudtunk kimenekülni a támadók karmai közül, de a sérültet mégis sikerült ellátnunk – mesélte.

Egyébként az egészségügyi dolgozókat ért támadások zöme Zomborban történt, két hét alatt négy esetben is. A mentőápolókat ért támadás után a közkórház belgyógyászati osztályán egy idős hölgy komoly sérülést okozva görbebottal verte hátba az ápolónőt, mert az a fölmutatott ambulanciás beutalóval a rendelőbe irányította, és nem vette föl fekvőbetegnek, ahogyan a páciens elképzelte, vagy szerette volna. A gyerekosztályon egy szülő minden ok nélkül gyalázta, sértegette az orvosnőt, és hajszálon múlott a fizikai leszámolás. Az idegosztályon pedig egy páciens fojtogatta az őt kezelő orvosnőt.

Ezzel kapcsolatban Vladimir Živanović, az SZMM zombori városi bizottsága végrehajtó bizottságának elnöke bejelentette, hogy pártja a zombori parlamenti képviselője, Žika Gojković révén kezdeményezi az illetékes minisztériumokban és a köztársasági képviselőházban, hogy az egészségügyi dolgozók nyerjenek szolgálati személy státuszt, mert a szolgálatot teljesítőkkel szembeni támadások szigorú büntetést vonnak maguk után, és ennek remélhetőleg elrettentő hatása lesz azokra, akik a rajtuk segíteni kívánókra támadnának.

Živanović arra is kitért, hogy ugyan Zombor a nyugalom városának számít, de nem múlik el hétvége, hogy a túlcsorduló negatív energiától duzzadó fiatalok valamit föl ne dúljanak.

– A fiatalok magukra vannak hagyatva, hiányzik a családi nevelés, gyakorlatilag az utcára kerültek. A nevelésnek, az oktatásnak, a kultúrának és a sportnak kellene amortizálnia a fölgyülemlett energiájukat. A zombori sportszövetség Žika Gojković elnökségével és pártunk támogatásával olyan programokat indított, amelyek már legkisebb koruktól fogva motiválják a gyerekeket a sport területén, és ezzel talán valamennyit segíthetünk a fölgyülemlett problémák megoldásában – nyilatkozta Živanović.