2024. április 27., szombat

Jó pénzügyi eredmények

Megkezdődtek az IMF-fel folytatatott tárgyalások

James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai küldöttségének vezetője és Aleksandar Vučić megerősítette, hogy Szerbia jó pénzügyi eredményeket valósított meg, a költségvetési bevétel nagyobb, mint a költségvetési kiadás, és ez a pozitív trend folytatódni fog – közölte tegnap a miniszterelnök kabinetjének sajtóosztálya.

A Belgrádban tartózkodó IMF-képviselők tegnap kezdték meg hivatalosan is a múlt év februárjában megkötött, három évre szóló készenléti hitelmegállapodás negyedik felülbírálási tárgyalásait. A küldöttség február 26-áig tartózkodik a fővárosban. Mint ismeretes, a szerb kormány egy évvel ezelőtt kötötte meg a készenléti hitelmegállapodást, amelynek pénzbeli értéke 1,2 milliárd euró. A tegnapi tárgyalásokon külön foglalkoztak a Srbijagas, a Szerbiai Villanygazdaság és a Szerbiai Vasutak reformjával, valamint az RTB Bor, a Resavica és a Petrohemija állami vállalatok átszervezésével. A közleményben kitértek arra, hogy a szerb kormánynak még dolgoznia kell az államigazgatás észszerűsítésén, és egyeztetéseket folytat majd az IMF képviselőivel a további lépésekről.

James Roaf korábban közölte, hogy a tágyalásokat megkezdik, de a közelgő választásokra való tekintettel jelentésüket csak az új kormány megalakulása után teszik közzé.