2024. április 26., péntek

Ma kezdődnek az IMF-tárgyalások

A küldöttség csak a választások után teszi közzé a jelentését

A Belgrádban tartózkodó Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői ma kezdik meg hivatalosan is a tavaly februárban megkötött, három évre szóló készenléti hitelmegállapodás negyedik felülbírálási tárgyalásait. A küldöttség február 26-áig tartózkodik a fővárosban.

Mint ismeretes, a szerb kormány egy évvel ezelőtt kötötte meg a készenléti hitelmegállapodást, amelynek a pénzbeli értéke 1,2 milliárd euró.

Aleksandar Vučić kormányfő a napokban úgy nyilatkozott, a tárgyalások korántsen lesznek könnyűek, de bizik abban, hogy az IMF küldöttségének nem lesz komolyabb észrevétele.

– A küldöttséget nem tartom az ország ellenségének. Szövetségeseknek tekintem őket, mert azért érkeztek, hogy segítsenek abban, hogy Szerbia a gazdaság vonatkozásában egészségesebb és sikeresebb ország legyen – nyilatkozta Vučić.

Egy biztos – tette hozzá a kormányfő –, az IMF küldöttsége elvárja, hogy az előző látogatáshoz képest jobb eredményeket lásson, különösen a közvállalatok reformját illetően. Szerbia ugyanis kilábalt a recesszióból, és öt év gazdasági gyarapodás áll előtte. Az üzleti légkör is sokkal jobb, és az államvezetésnek addig nem lesz nyugta, amíg Szerbia nem kerül a legjobb 40 ország közé – mondta Aleksandar Vučić.

James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap szerbiai küldöttségének vezetője tegnap közölte, hogy a tágyalásokat megkezdik, de tekintettel a közelgő választásokra, jelentésüket csak az új kormány megalakulása után teszik közzé.