2024. április 26., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

A dupla mint semmi

Romániában június 5-én tartják a helyhatósági választásokat. A három erdélyi magyar pártnak nem sikerült kiegyezni, emiatt egymást okolják, ám ez is a választási kampány része.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az abból kivált Magyar Polgári Párt (MPP) álláspontja közeledett. Az MPP-ből kivált Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azonban versenyt akar, ott is, ahol ez a versengés a magyar képviselet gyengüléséhez vezethet.

Az RMDSZ és az MPP együttműködési szerződést kötött: szórványban és ott, ahol a magyarok aránya nem haladja meg az ötven százalékot, az MPP nem indít tanácsosjelölteket, a két párt a magyarok lakta településeken ugyanazt a polgármester-jelöltet támogatja, aki lehet RMDSZ-es vagy polgári pártos. Az együttműködés az őszi parlamenti választások idejére is érvényes.

Az Erdélyi Magyar Néppárt azonban elutasította az RMDSZ-elnök felajánlását, hogy saját listáira felengedné az EMNP jelöltjeit, miután technikai okok miatt kivitelezhetetlen az az EMNP-javaslat, hogy az önkormányzati választások előtt jegyezzenek be közös választási pártot, vagy indítsanak koalíciós listákat. Az önkormányzati választásokat szabályozó törvény szerint a kisebbségi szervezetek csak a saját megnevezésük és a saját logójuk alatt indulhatnak a helyhatósági választásokon. „Azt a kockázatot nem tudjuk vállalni, hogy ha megóvja valaki a koalíciós listát, a választási kampány kellős közepén töröljék a jelöltjeinket. Így jelöltek nélkül maradhat az egész közösség” – fogalmazott Kelemen Hunor. Az RMDSZ felajánlotta, hogy a néppárti jelöltek megőrizhetik politikai identitásukat, nem kell kilépniük az EMNP-ből ahhoz, hogy a civil szervezetként bejegyzett RMDSZ listáin vehessenek részt a választásokon.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke azonban komolytalannak nevezte az RMDSZ javaslatát. Úgy vélte: nincs garancia arra, hogy az RMDSZ színeiben megválasztott EMNP-jelöltek valóban megőrizhetnék politikai identitásukat. Szerinte az RMDSZ bármikor leválthatná őket az önkormányzati tisztségekből, és a saját jelöltjeit küldhetné helyettük.

Az EMNP korábban azt ígérte, nem indít ott jelölteket, ahol ez a magyar képviselet esélyét csökkentené. A héten azonban bejelentették, hogy Kolozsvárt (ahol húsz százalék körüli a magyarok aránya) az RMDSZ–MPP politikusa ellenében indít polgármester-jelöltet és külön tanácsosi listát is. Soós Sándor, a Néppárt Kolozs megyei elnöke elmondta: a négy évvel korábbi választáshoz képest legalább megkétszerezett számú szavazatra számítanak. Elnyerhető polgármesteri tisztségek számának tekintetében ez is egyenlő lesz a nullával.

Nagy a valószínűsége azonban, hogy a kisebbségben levő magyar képviselet hátrányára lesz a magyar–magyar verseny. Ám megszoktuk már, hogy a politika kibiceinek semmi sem drága.