2024. április 26., péntek
MEXIKÓ

Ferenc pápa bírálta az őslakosok történelmi elnyomását mexikói látogatásán

Élesen bírálta Ferenc pápa az őslakosok történelmi elnyomását a délkelet-mexikói Chiapas szövetségi államban, a többségében bennszülöttek lakta San Cristóbal de las Casasban hétfőn bemutatott szentmiséjén.

Ferenc pápa Mexikóban (Fotó: Beta/AP)

Ferenc pápa Mexikóban (Fotó: Beta/AP)

A pápa a mintegy százezer fős, főleg őslakosokból álló hallgatósága előtt sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sokan lebecsülték a bennszülöttek értékeit, kultúráját és hagyományait, és tervszerűen, szervezett módon kirekesztették őket a társadalomból. "Mások - a hatalomtól, pénztől és a piac törvényeitől ittasan - elvették tőletek a földjeiteket vagy bemocskolták azokat. Milyen szomorú!" - fájlalta a pápa, aki egyúttal bocsánatot kért az őslakosoktól.

A Mexikóban hatnapos látogatáson tartózkodó katolikus egyházfő személyesen választotta ki a gyarmatosítás egyik szimbolikus jelentőségű városát arra, hogy támogatásáról biztosítsa a bennszülött közösségeket. A tengerszint felett 2200 méter magasan fekvő, 200 ezer lakosú település részben a spanyol Bartolomé de Las Casas Domonkos-rendi püspök nevét viseli, aki elsők között emelt szót a gyarmatosítók által elnyomott indiánok jogaiért. A szabad ég alatt tartott hétfői szentmisén a szomszédos Guatemala maja közösségének képviselői is megjelentek.

Ferenc pápa hétfőn repült Mexikóvárosból Chiapas állam székhelyére, Tuxtla Gutiérrezbe, ahol a regionális hatóságok és az indián közösségek képviselői fogadták. Ezután helikopterrel folytatta útját a közeli San Cristóbal de las Casasba. A Mexikó egyik legszegényebb régiójának számító, közel 5 milliós Chiapas szövetségi állam lakosságának egyharmadát a bennszülött indiánok alkotják. Ferenc pápa a szentmise után indián családokkal ebédel együtt. A katolikus egyházfő pénteken érkezett a világ második legnépesebb katolikus országába, Mexikóba, ahol pápaságának kezdete óta először jár.