2024. május 11., szombat
AUSZTRIA

Kiállt a befogadás kultúrája mellett az osztrák államfő

Kiállt a befogadás kultúrája mellett Heinz Fischer osztrák államfő egy hétfői, bécsi eseményen elhangzott beszédében, és bírálta azon uniós országokat, akik szerinte teljesen megtagadják a menekülteket megillető jogot.

"Jobb egy megfélemlített gyermeknek a bécsi Westbahnhofon néhány bátorító szót mondani, mint elfordítani a fejünket és ellenségesen viselkedni" - jelentette ki Heinz Fischer. Az államfő szerint az "szívélyes fogadtatás kultúrája" kifejezés ma már azt a látszatot kelti, hogy a menekültekkel jómódú turistaként bánnak, meghívják őket Ausztriába és vörös szőnyeget terítenek eléjük. Leszögezte: nem ez történik sem Németországban, sem Ausztriában, sem pedig máshol. "Akik a befogadás kultúráját bírálják vagy gúnyolódnak rajta, valószínűleg nem tudják, hogy ezeknek az embereknek mit kellett átélniük és elszenvedniük, míg a szétbombázott szíriai városokból veszélyes utakon eljutottak a közép-európai menekülttáborokig" - mondta az osztrák államfő.

Fischer azzal ugyanakkor egyetértett, hogy az osztrák kormány meghatározta, mekkora az ország "kétségkívül korlátozott befogadóképességet". Bécs az év elején közölte: idén legfeljebb 37 500 menekültet fogad be. Az államfő szerint a menekültválságról szóló vita nem vezethet ahhoz, hogy "a szemeket, a füleket, a szíveket és a határokat be lehessen zárni a menekültek előtt, és a menekültjogot általánosságban meg lehessen tagadni más országok rovására, ahogyan ezt néhány európai ország teszi". Az államfő kijelentésében konkrét országokat nem nevezett meg, azonban az APA osztrák hírügynökség úgy értékelte, hogy az elnök Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára és Lengyelországra célzott.

Az osztrák kormány eközben a héten is határoz olyan lépésekről, amelyek várhatóan hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb menekült érkezzen Ausztriába. A keddi kormányülésen hat állammal bővítik ki a biztonságos országok listáját. A belügyminisztérium szerint így növekedhet majd a menekülteljárás hatékonysága. Eddig sz EU államain kívül biztonságos államnak számított még a többi között Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Horvátország Macedónia, Montenegró, Szerbia és Albánia is. Most Algéria, Grúzia, Ghána, Marokkó, Mongólia, és Tunézia is  felkerül a biztonságos államok listájára. A belügyi tárca vezetőjének indoklása szerint amennyiben a bevándorlók gazdasági okok miatt hagyták el az országukat, akkor Ausztria félreérthetetlenül és egyértelműen jelzi, hogy nem nyújt védelmet számukra.

A belügyi és a védelmi tárca vezetője kedden mutatja be a stájerországi Spielfeldnél megvalósított, a migránsok terelésére szolgáló "határirányítási rendszert", és ismertetik azokat az intézkedéseket, amelyekre Ausztria déli határán készülnek. A hivatalos kormánykommunikációban továbbra is inkább kerülik a kerítés szót, és határirányítási rendszerről beszélnek. Mindez azt jelenti, hogy a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A menekülteket regisztrálják, és nemcsak a személyazonosságukat, hanem a csomagjaikat is ellenőrzik. A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra. A tervek szerint a tiroli határszakaszon hasonló beléptetőrendszert hoznának létre, mint a stájerországi Spielfeldnél.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter hétfői közlése szerint lépésről-lépésre fogják megfékezni a menekültáradatot, és "az egyes szigorításokat a megfelelő időben kommunikálják majd". A tárcavezető úgy véli, hogy vissza kell térni a menekültjog lényegéhez. "Ami most zajlik, az nem menedékkeresés, hanem a gazdaságilag legvonzóbb ország kiválasztása" - mondta Mikl-Leitner, aki szerint fontos, hogy minden ország lépésenként megerősítse a határmentén folytatott eljárást. Jelenleg Spielfeldnél hatezer embert tudnak átengedni, eddig naponta nem érkezett több 1200 menekültnél. Hétfőn viszont kétezren léptek be itt az országba, és nem lehet tudni, hogy mikor és mennyire emelkedik a menekültek száma. Karintiában az utóbbi időben naponta több mint ezer menekült lépett be Ausztriába. Őket a németországi határhoz szállítják. 

A múlt héten heves vitát váltott ki, hogy Ausztria az Olaszországhoz tartozó Dél-Tirollal közös határszakaszához is határirányítási rendszert készül telepíteni. Dél-Tirol tartományi főnöke, Arno Kompatscher arról beszélt, hogy sok éve Tirol európai szinten való újraegyesítéséért dolgoznak, ám most az egészet meghiúsíthatja a menekülthelyzet. A Dél-tiroli Néppárt vezetője pedig arról beszélt, hogy ugyan a sok menekült nagy gondot  jelent, a Brenner-hágónál tervezett lépések mégis nagyobb "érzékenységet" kívánnak meg. A tiroli tartomány rendőrségének vezetője korábban azt közölte, hogy "intenzíven" munkálkodnak a tervek kidolgozásán. Tirol, az olaszországi Dél-Tirol és Trento vezetője hétfőn arról állapodott meg, hogy "időszakos jelleggel" támogatják a tiroli Brenner-hágónál tervezett határellenőrzést. Egyúttal kérik a római és a bécsi kormányt, hogy járjon közben Brüsszelben, hogy Ausztria és Olaszország ne maradjon magára a menekülthelyzet kezelésében. Emiatt a három helyi vezető az osztrák belügyminiszterrel egyeztet kedden.