2024. április 26., péntek

Elkelt az MSZP székháza

A Geoholding és a Móra könyvkiadó vásárolja meg az MSZP székházát – erősítette meg a Népszabadságnak Horváth László, a Geoholding meghatározó tulajdonosa.

Az újság szombati cikke szerint Horváth László elmondta, a foglalót a jövő hét elején utalják át. Hitelt vesznek fel a vásárlásra, a bankkal a napokban zárulnak a tárgyalások. A Geoholding és a Móra könyvkiadó kétharmad-egyharmad arányban osztozik majd az épület tulajdonjogán. Az épületbe könyvkiadók, valamint a Geomédia-csoporthoz tartozó lapok - köztük a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek - szerkesztősége költözik be. Az utcára nyíló frontot könyvesboltként és cukrászdaként, a földszinten lévő 250 fős nagytermet gyermekszínháznak hasznosítják majd.

A vételárat firtató kérdésre Horváth László nem válaszolt, mert azt mindkét fél üzleti titokként kezeli. A lap információi szerint az új tulajdonosok hozzávetőleg 800 millió forintot (2,6 millió euró) fizetnek a terézvárosi épületért. A szocialisták így rendezni tudják tartozásaik jó részét. Az elmúlt években az MSZP hozzávetőleg kétmilliárd forint (6,5 millió euró) adósságot halmozott fel, miközben gyengébb választási eredményei miatt költségvetési támogatása is csökkent, most évi 427 millió forint (1,4 millió euró). A tartozás legnagyobb részét a Jókai utcai ingatlanra felvett hitel teszi ki - írja a Népszabadság.

Az ötszintes VI. kerületi épületet 2009-ben, még Gyurcsány Ferenc pártelnöksége alatt vették birtokba a szocialisták, az egykori szakszervezeti székházat 700 millió forintért (2,3 millió euró) vásárolták meg, s legalább 100 milliót (0,3 millió euró) költöttek a felújítására. 2014 végére azonban az MSZP nem tudta fizetni a jelzáloghitellel terhelt székház fenntartásának havi tízmilliós (33 ezer euró) költségét, miközben már alig negyvenen dolgoztak az épületben. Nagyjából egy éve ők is kiköltöztek, a szocialisták hivatali apparátusa azóta a Képviselői Irodaházban és egy Villányi úti irodaházban dolgozik.

A Jókai utcai ingatlanra korábban ajánlatot tett a Magyar Állami Operaház, de azt az MSZP vezetése elutasította, a Hvg.hu szerint azért, mert el akarta kerülni annak a látszatát, hogy a kormányzattal üzletel. Tavaly ősszel az OTP-csoport is érdeklődött a székház iránt, de az üzlet végül nem jött létre, egyes hírek szerint azért, mert a terv idő előtt kiszivárgott.