2024. április 26., péntek

Egy munkahelyre 129 jelentkező

A múlt évi munkaerő-piaci elemzés adatai szerint egy munkahelyre átlag 129-en jelentkeznek – olvasható a poslovi.infostud.com honlapon. A vállalat közlése szerint a honlapon tavaly majd 19 ezer hirdetés jelent meg, 27 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a különféle munkahalyekre 215 ezernél is többen jelentkeztek.
Tavaly a munkaadók az esetek 52 százalékában középiskolai képzettséget kértek a pályázóktól. A hirdetések mintegy 37 százalékában főiskolai vagy egyetemi képzettség, a meghirdetett munkahelyek 10 százalékában pedig posztgraduális képzettség volt a követelmény. A meghirdetett állások kevesebb mint egy százalékában volt elegendő az általános iskolai képzettség.
A közlemény részletezi, hogy a kapott adatok egész Szerbiára és minden keresett munkahelyre vonatkoznak. A munkaerő-piacon az idei trendek a tavalyiakhoz hasonlóan alakulnak, így legkeresetebb szakemberek a kereskedelem, az IT szektor, az adminisztráció és a könyvelés, a gépészet, valamint az elektrotechnika terén tevékenykedők. Ezenkzvül keresettek a fodrászok és a szakácsok is.
A múlt év folyamán nehezebben találtak munkát a könyvelők, a marketingosztály-vezetők, az eladófelügyelők, a fizikai munkások és a számítógépoperatőrök.