2024. április 27., szombat

Folytatódik a csatornázás

A községi képviselő-testület ülése Temerinben

Tegnap tartotta 37. ülését a temerini községi képviselő-testület. A korábbi hosszú napirend helyett most mindössze 11 pont megvitatását javasolta Robert Karan, a testület elnöke. A képviselők vita nélkül elfogadták a határozatot külső ellenőr alkalmazásáról a 2015. évi költségvetési zárszámadás felülvizsgálatára. Az indoklás szerint az állami revíziós intézmény az idén nem végez ellenőrzést a községben, hanem jóváhagyta megfelelő jogosítvánnyal rendelkező külső ellenőr alkalmazását.

Röviden szó volt még a községi Fejlesztési Ügynökség és az Idegenforgalmi Szervezet megalapításáról szóló korábbi határozat módosításáról, amellyel a két intézmény székhelyét áthelyezték a régi zárda épületébe, az Újvidéki utca 352. alá, ahol eddig a szabálysértési bíróság működött. Az utóbbi helyiségeibe a Szociális Gondozói Központ költözött, az előbbi pedig ezentúl nem lesz kénytelen magánépületben irodát bérelni, mivel az egykori zárda állami tulajdonban van.

Döntöttek a 2016. évi telekrendezési programról is, amely tulajdonképpen a községi Építési és Településrendezési Szakigazgatóság Közvállalat 2016. évi programja. Ebben előtérbe került a szennyvízcsatorna hálózatának bővítése Járek központi részében és az úgynevezett nyugati főcsatorna építésének megkezdése az Ivi Lola Ribar utcában.

Napirenden szerepelt még a Szirmai Károly Közkönyvtár 2016. évi munka- és pénzügyi tervének jóváhagyása. Ennek során felszólaltak az ellenzékben levő magyar képviselők – kifogásolták, amiért a könyvtár olvasóterme nem tart tovább igényt a Híd folyóiratra és a Hét Napra. Végül is olyan döntés született, hogy mindkettőre meghosszabbítják az előfizetést, bár Korana Milanko megbízott igazgató szerint ezeket a lapokat, akárcsak a Bazar és a Story lapokat, senki sem olvassa. A képviselők megelégedéssel nyugtázták, hogy a közkönyvtár a nyári hónapokban kihelyezett fiókkönyvtárat nyitott a fürdőközpontban, és ellenszavazat nélkül, egyhangúlag elfogadták a könyvtár 2016. évi munka- és pénzügyi tervét.

A Szociális Gondozói Központ 2016. évi munka- és pénzügyi tervének megvitatása során elhangzott, hogy a központot igen érzékenyen érinti a foglalkoztatottak maximális létszámára vonatkozó rendelet, minek kapcsán a 13 állandó foglalkoztatott közül csak 11 maradhat. A Kulturális Központ 2015. évi munkájáról szóló jelentéssel, valamint a központ 2016. évi munka- és pénzügyi tervének jóváhagyásával kapcsolatos vitában az ellenzék kifogásolta, hogy a magyar közösséget érintően kevés programot terveztek. Szavazattöbbséggel jóváhagyták a Kulturális Központ és a Lukian Mušicki Művelődési és Tájékoztatási Központ eddigi megbízott igazgatói megbízatásának meghosszabbítását, bár az ellenzék bírálta, amiért nem volt elegendő az egy év a pályázat kiírására az igazgatók kinevezése érdekében.