2024. május 8., szerda

A Srbijagas titkolózik

Továbbra se teszik közzé a kiadásokról szóló jelentést

A közérdekű információk biztosa tegnap követelte a szerb kormánytól, hogy a Srbijagast végzéssel kényszerítse a közvállalat költségeire vonatkozó információ kiadására. A közérdekű információk biztosa a közleményében kitér arra, hogy a szóban forgó végzés a közvállalat képviseletének költségeire, a donációkra, az anyagi támogatásokra, a kifizetett büntetésekre, a fizetésekre, a napidíjakra, a kiadásokra, a külmunkatársak kifizetésére és a versenypályázatokra vonatkozik.
A Srbijagasszal kapcsolatban a kormány címére már hét kérvényt intézett a biztos, a közérdekű információkhoz való hozzáférésről szóló törvénnyel összhangban. A kérvények arra irányulnak, hogy a közérdekű információk biztosa által a Srbijagas elleni panaszokat pozitívan bírálják el, és hogy a közvállalat kiadásaival kapcsolatos adatokhoz hozzáférjenek.
A közérdekű információk biztosának elmondása szerint a Srbijagas egyetlen felszólításra sem reagált, inkább kifizette a 200 ezer dináros büntetést – eddig összesen 1,4 millió dinár fizetett.
Mivel a Srbijagas a büntetés kifizetése után sem járt el a törvényes rendelkezések szerint, ezért a közérdekű információk biztosa követelte a kormánytól, hogy végzéssel kényszerítse a közvállalatot törvényes kötelezettségeinek betartására, és adja ki a kért információkat.