2024. május 4., szombat
IN MEMORIAM

Kőrösi Zoltán és az utolsó meccs

Kőrösi Zoltánt olyan régóta ismertem, hogy nem is tudtam róla, hogy focista. Csak annyit tudtam, hogy író. Eljött Szabadkára, bemutattuk a könyveit. Ültünk Mirko könyvesboltjában, és az irodalomról beszélgettünk. Ez volt a ’90-es években.

Mindig smirglisen fogalmazott, úgy tűnt, szereti, ha megdöbbennek a kemény megfogalmazásokon. Úgy is tűnhetett néha, direkt csinálja, része az imidzsének, semmi kedve ahhoz, hogy jópofa legyen.

Most már tudom, hogy ez azért volt így, mert a focisták, ha írók, ilyenek. Történeteik, szóljanak akár orrocskákról, akár bánatos asszonyokról, szóljanak azokról az emberekről, akiket lakása ablakából kinézve meglát, megfigyel, mindig cselesek. Ha rúgnak, észre sem veszed. Utána fáj. Utána fájnak a mondatai, hogy leraktuk a könyvet.

Sokat beszélgettünk, mondhatnék ilyesmit, de nem volna igaz, viszont olvastam a könyveit, és ő figyelt a mondataimra, amelyeket könyvekben leírtam.

Nem tudom, mit gondolhatott abban a pillanatban, amikor utoljára felnézett az osztrák égre. Mit gondolhatott a megjelenés előtt álló regényéről. Focista és író mivoltáról. Arról a keserű csokoládé hozzáállásról, amitől fájni tudtak a mondatai.

Bizonyos vagyok abban, hogy mindent összevetve, amit ötven felé össze lehet vetni, elégedett volt és elégedetlen. Azt akarta, hogy értékeljék, de magasról tett arra, hogy értékelik-e. Így cselezett ő a magyar irodalomban.

2013-ban a Kanizsai Írótábor díszvendége volt, éppen aznap egy fontos focimeccs is zajlott, tolni kellett a beszélgetést, hogy meg lehessen nézni a meccset.

Morózus volt, nyilván kikaptunk. De egyébként is ilyen lett volna, ha nem morózus, akkor ironikus, smirglis, szenvtelen.

Néha a vállamra csapott, és azt mondta, ne reméljem, hogy jobb lesz.

Egyik könyvének a hátulján ez áll: ,,Focizni mindig és mindenhol lehet, legfeljebb nem annyira élvezetes.” Ugye, tudod, hogy az élettel is pontosan így van, mondta hanyagul, arcán a szemölcs a mosolytól feljebb húzódott, ő pedig a vállunk felett elbámult a kanizsai teraszról a folyó irányába.

Legyen ez a búcsú, ez a kanizsai tekintet, az emlék pedig ez a délutáni hír, amely túl smirglis ahhoz, hogy el lehessen fogadni.