2024. április 27., szombat

Újabb adókedvezmények a munkáltatóknak

Új foglalkoztatott alkalmazásával a befizetett járulékok akár 65–75 százaléka is visszaigényelhető

A magánszférában tevékenykedő munkáltatók az idén is különböző támogatásokra és adókedvezményekre jogosulnak a foglalkoztatottság növelése érdekében. A munkaadók eddig pozitív osztályzatot adtak ezeknek az intézkedéseknek – derült ki a Szerbiai Gazdasági Kamara egyik tegnapi összejövetelén.

A jövedelmi adóról és a kötelező szociális biztosításokról szóló törvények módosításával – amelyek 2016 első napján léptek hatályba – továbbra is érvényesek azok a kedvezmények, amelyek értelmében az új alkalmazottak felvételekor a munkaadó visszaigényelheti az új foglalkoztatott után befizetett jövedelmi adó és a kötelező szociális biztosítási járulék bizonyos részét.

Az adókedvezmény akár 65, 70 vagy 75 százalékos is lehet, annak függvényében, hogy hány új alkalmazottat vett fel a cég, valamint az új dolgozók bérének mértéke is beszámítandó tényező. A jelenlegi kedvezmények a 2017 december 31-éig tartó foglalkoztatás esetében érvényesek.

Azok számára is újdonsággal szolgálnak a törvénymódosítások, akik csak kis számú munkaerőt, azaz legkevesebb két embert foglalkoztatnak.

Számukra 75 százalékos visszaigénylés lehetséges, a fentebb említett feltételek mellett. Azok nem igényelhetik, akik már jelen pillanatban is kapnak valamiféle kedvezményt.

Az Szerbiai Gazdasági Kamara kötelékében tevékenykedő vállalatok egyébként már régóta kérvényezik az ilyen és ehhez hasonló adópolitikai lépések szélesebb körű bevezetését. Véleményük szerint további serkentő intézkedésre lenne szükség ezen a téren, és minden ilyen irányú kedvező lépést szívesen fogadnak.