2024. április 27., szombat

Újra működik a gazdairoda

Az önkormányzat sietett a mezőgazdasági termelők segítségére

A Kishegyesi Termelői Klub a tartományi gazdasági titkárság közmunkaprogramjának köszönhetően 2015 júniusában gazdairodát nyitott. A projektumban részt vett a kishegyesi önkormányzat és a helyi közösség is. A közmunkaprogram azonban csak fél évre szólt, s miután véget ért, az iroda is bezárt. A gazdák szempontjából ez igen rossz időszakban történt, ugyanis hamarosan kezdődik a gazdaságok újrajegyzése, amihez az iroda teljes körű segítséget tud nyújtani. A kishegyesi önkormányzatnak köszönhetően előrelépés történt az iroda ügyében – számolt be lapunknak Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

Mohácsi Zoltán és Kovács Károly az iroda újranyitásakor (Lakatos János felvétele)

Mohácsi Zoltán és Kovács Károly az iroda újranyitásakor (Lakatos János felvétele)

– A múlt év sikertörténete volt, hogy Kishegyesen megnyílt a gazdairoda. Ez egy négyes együttműködésnek volt az eredménye: a Kishegyesi Termelői Klub, a tartományi gazdasági titkárság, az önkormányzat és a kishegyesi helyi közösség vett benne részt. A tartományi közmunkaprogram lejárta után volt két hónap szünet, de február 1-jén újra megnyílt a gazdairoda ajtaja. Egy munkatárssal újra üzemelni fog az iroda, és ezt az időszakot Kishegyes község önkormányzata saját anyagi forrásaiból fogja fedezni. Azt gondolom, hogy az iroda igazolta létjogosultságát, és jó irányba kezdtünk el gondolkozni. Azért nagyon fontos, hogy nem vártunk különböző pályázatokra az iroda megnyitásával, mert hamarosan elkezdődik a gazdaságok újrajegyzése, újraregisztrálása. Úgy vélem, hogy idejében léptünk, és a gazdák községünk mindhárom településéről nyugodtan kérhetik az iroda segítségét. Mindenben a segítségükre lesz, akár a múlt évre vonatkozólag is – nyilatkozta az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy a termelői klub valószínűleg az idén is pályázni fog a tartományi közmunkaprogramra, remélhetőleg sikeresen. Ettől függetlenül az átmeneti időszakot át kellett hidalni, s ennek érdekében lépett az önkormányzat. Az iroda már működik, és várja a gazdákat – mondta Mohácsi.

Minden termelőnek, aki szubvenciót igényelne, fel kell újítania gazdaságának bejegyzését – mondta el id. Kovács Károly, a Kishegyesi Termelői Klub koordinátora, az iroda vezetője. A gazdaságok újrajegyeztetése március 1-jétől április 30-ig tart, de a gazdák forduljnak mihamarabb az irodához, hogy segítséget kapjanak ehhez – hangsúlyozta Kovács. Ez azért is fontos, hogy a szükséges változtatásokat idejekorán el tudják végezni, és az anyagot mihamarabb feldolgozzák és átadják a kincstárnak. A termelők csak így juthatnak aktív státushoz, ami azért fontos, mert enélkül nem igényelhetnek támogatást, és nem vehetnek részt pályázatokon – számolt be az iroda vezetője.

A Kishegyesi Termelői Klub irodája tehát újra üzemel, és várja a kishegyesi, bácsfeketehegyi és szeghegyi gazdákat. Az iroda a kishegyesi helyi közösség épületében található, a padlásterem bejáratánál. Minden munkanapon 8 és 12 óra között tart nyitva.