2024. március 19., kedd

Zágráb és Ljubljana szorosabb együttműködést sürgetnek a migránsválság megoldásában

Szorosabb együttműködésre van szükség Szlovénia és Horvátország között a migránsválság megoldásában, mivel az Európai Unió nem tud hatékony választ adni, a menedékkérők célállomásának számító országok megváltozott menekültügyi politikájának szigorodása ronthatja a kétoldalú kapcsolatokat, ami destabilizálhatja a Nyugat-Balkánt - mondta Miro Cerar szlovén és Tihomir Orešković horvát miniszterelnök pénteken Ljubljanában.
A két ország miniszterelnöke első ízben találkozott, miután múlt pénteken Oreškovićot beiktatták hivatalába.
A kormányfők informális és nyílt véleménycseréjük során hangsúlyozták a jó együttműködés fontosságát a két szomszédos ország között. Ugyanakkor lehetőségeket kerestek a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére számos területen, tovább fejlesztve a gazdasági együttműködést is - közölte a horvát miniszterelnök sajtóirodája.
A tanácskozás egyik kiemelt témája a migránsválság volt. Ennek kapcsán Orešković támogatta a szlovén kormányfő egy korábbi levélben ismertetett tervét, amelyben a macedón-görög határ megerősítését javasolta az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) segítségével. Cerar javaslata szerint az uniós tagországoknak pénzzel, technikával és személyzettel kellene támogatnia Macedóniát a Görögországgal közös határának biztosításában. A határőrizet megerősítésével napokon belül jelentősen csillapítani lehet a Törökország felől Görögországon keresztül érkező menekülthullámot. Az Európai Bizottság támogatja az elképzelést - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.
A horvát és szlovén miniszterelnök megegyezett, hogy szorosan együttműködnek a javaslat végrehajtásában, illetve a februári európai uniós csúcstalálkozón is.