2024. április 26., péntek

„Az emlékezés az áldozatok szimbolikus sírhelye”

Az ártatlan áldozatokra emlékeztek Óbecsén is a holokauszt nemzetközi emléknapján

A központi óbecsei óvoda falán található emléktábla megkoszorúzásával kezdődött tegnap Óbecsén a község zsidó közösségére, valamint az 1942-es razzia és a második világháború ártatlan áldozataira történő emlékezés. Az egykori zsidó iskola és zsinagóga helyén Vuk Radojević polgármester és Isak Assiel szerbiai főrabbi szólt az egybegyűltekhez, majd a megemlékezés a Nagycsatorna torkolatánál lévő egykori vesztőhelyen álló emlékműnél folytatódott. Az eseményen az izraeli nagykövetséget Shoshana Bickler konzul, a magyar nagykövetséget Szász Krisztián második titkár képviselte.

Koszorúzás a Tisza-parti emlékműnél Óbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

Koszorúzás a Tisza-parti emlékműnél Óbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

Az 1942-es razzia áldozatai, valamint a koncentrációs táborokban megölt óbecseiek nevének a felolvasása és az egyperces néma főhajtás után Vuk Radojević polgármester fordult a megjelentekhez, ő beszédében arról is szólt: bár az áldozatoknak nincs sírhelye, ahol a leszármazottak imát mondhatnának értük, és ezt csak közösen, a Tiszánál lehet megtenni, soha nem szabad a felejtés bűnébe esni. Az egykori óbecsei harcosok nevében Dimitrije Boarov újságíró, az óbecsei áldozatok egyik leszármazottja a múlt azon tanítására emlékeztetett, miszerint nem szabad megtűrni a gyűlöletbeszédet, ahogy a más nyelvet beszélőkkel, a más vallást gyakorlókkal vagy más világnézetet vallókkal szembeni türelmetlenséget sem. Goran Levi, az újvidéki zsidó hitközség elnöke és a szerbiai zsidó hitközségek képviselője szerint a holokauszt olyan ember okozta katasztrófa, amely személyi felelősséggel terheli az elkövetőket. Ő is az emlékezés fontosságát hangsúlyozta, szerinte az emlékezéssel szimbolikus sírhelyet kapnak az áldozatok.

A beszédeket követően Dejan Stanojev óbecsei pravoszláv püspöki helynök a helyszínen misét szolgáltatott az áldozatok emlékére, Agócs Ágoston diakónus és Isak Assiel szerbiai főrabbi pedig imát mondott az áldozatok lelki üdvéért. A megemlékezés végén a politikusok, az egykori harcosok, a vallási vezetők és az áldozatok hozzátartozói elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

A tragédiát megelőzően a községben jelentős lélekszámú zsidó közösség élt, amelynek emlékére nemrégiben egy film készült. A megemlékezés az Óbecsei Népkönyvtárban folytatódott, ahol levetítették Az óbecsei zsidó közösség hagyománya című amatőr dokumentumfilmet.