2024. április 26., péntek

Hogy a jövőnek legyen múltja

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület számos taggal rendelkezik, és tevékenységi köre szinte minden vajdasági magyarok lakta településre kiterjed. Az egyesület a 2015-ös évben is sikeresen működött, és az új évbe is nagy lendülettel vágnak bele. Minderről, a közelmúltban lezajlott gyűlés apropóján kérdeztük Tomik Nimródot, a VMHE elnökét.

– Minden évben három fontosabb projektumunk van. Az egyik az Évkönyv, a másik egy közgyűlés tavasszal, aminek keretén belül bemutatjuk az Évkönyvet is, a harmadik pedig az őszi tanácskozásunk. 2015-ben jelent meg az ötödik évkönyvünk, amely valójában a hatodik kiadványunk, hisz az évkönyvek mellett korábban megjelentettünk egy Mementó 1944/45 című kötetet is. A közgyűléseket úgy próbáljuk megoldani, hogy mindig másik településen szervezzük meg. Elmondhatjuk, hogy a központ itt van Topolyán, hisz itt és Bácskossuthfalván van a legtöbb aktív tagunk. A közgyűlésünk tavaly Csókán volt, ahol Csonti István helybéli történész, Ózer Ágnes újvidéki muzeológus, történész, valamint Kókai Sándor nyíregyházi egyetemi tanár tartott előadást. Az őszi tanácskozásokat úgy próbáljuk megszervezni, hogy egy-egy eseményhez, jelenséghez kössük a tematikát, és hogy vendégül lássunk minél több előadót, akár Magyarországról is, meg természetesen, hogy a mi helytörténészeink is tartsanak meg egy-egy előadást saját kutatási területükhöz kapcsolódóan. 2015-ben ez a zsidó és a magyar sors volt – nyilatkozta Tomik.

A Helytörténeti Egyesület két díjat is kioszt az év folyamán. A Kalapis Zoltán-díjat életműdíjnak lehet tekinteni, amelyet sok éves aktív helytörténeti munkásságáért 2015-ben Uri Ferenc nyugalmazott történelemtanár vehetett át. A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság-díj a tavalyi évben felvette a közelmúltban elhunyt Szabó József nevét, ennek díjazottjai az adai Pecze Rózsa és a csantavéri Szedlár Rudolf voltak. Tomik elmondása szerint az egyesületnek nem lehet oka panaszra a szakmaiság tekintetében. A legtöbb kutató igen minőségi munkát végez, és az évkönyvben szereplő írások is arról tanúskodnak, hogy az amatőrök is egyre felkészültebbek és egyre alaposabbak. Ami a fiatalítást illeti, vannak pozitív irányba mutató jelek, hisz a közelmúltban három fiatal is csatlakozott az egyesülethez, ketten Bácskossuthfalváról, egy pedig Bajmokról.

A 2016. évi közgyűlésre május huszonegyedikén kerül sor Csantavéren, ahol a tervek szerint bemutatják az egyesület hatodik évkönyvét, az őszi tanácskozást pedig Zentán tartják meg, ahol a résztvevők betekinthetnek majd a levéltárosi munkába. A távolabbi tervekről annyit tudhatunk meg egyelőre, hogy 2017-ben, a reformáció ötszáz éves jubileumán a vallás lesz a központi szerepben, és minden valószínűség szerint Bácskossuthfalván tartják meg az ezzel kapcsolatos tanácskozást.

Tomik Nimród arról is beszélt, hogy az egyesület továbbra is várja a fiatalok jelentkezését, amennyiben érdekli őket a helytörténet, hisz itt is szükség van az utánpótlásra. Valamint ezúton is megkérnek mindenkit, a tagokat, aki írásával részt szeretne venni az egyesület évkönyvében, hogy a kéziratokat február végéig juttassák el a besnyikaroly@hotmail.com e-mail címre.