2024. április 27., szombat

Milliárdokkal tartoznak a villanygazdaságnak

Összesen 10,6 milliárd dinárral tartozik a Szerbiai Villanygazdaságnak (EPS) az ország tíz legnagyobb állami és önkormányzati vállalata – olvasható a Danas napilapban.

A legtöbb pénzzel, 2,9 milliárd dinárral, a Smederevói Acélművek tartozik, a „dobogó” második fokát pedig az állami vasútvállalat foglalja el 2,6 milliárdos tartozásával. A harmadik a Bori Rézbánya a maga 1,2 milliárdos adósságával.

A Bori Finomító és Kohó is a listán szerepel (925,6 millió dinár), valamint a 17, stratégiailag fontos vállalatból is néhány, például a Petrohemija és a Resavica, amelyeknek a magánosítását az év végéig kell végrehajtani.

Belgrád városvezetése összesen 427,9 millió dinárral tartozik az EPS-nek, a kragujevaci Energetika 713 millióval, a szintén kragujevaci vízművek pedig 321,4 millió dinárral.

Ljubodrag Savić egyetemi tanár szerint egyértelmű az államvezetés ellentmondásos viselkedése.

– A kormány egyeseknek elnézi, hogy nem törvényes módon, a piaci előírásokkal összhangban törlesztik vissza adósságukat, miközben hangosan zéró toleranciáról beszél, amit elsősorban csak a háztartások tartozásainál alkalmaz – mutatott rá Savić.