2024. április 27., szombat
VÍZILABDA

Tanulságok az olimpiára

A mikrofonvégnél Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai győztes magyar válogatott szövetségi kapitánya, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke

• Elnök úr, nekem úgy tűnik, szinte tökéletesre sikerült a magyar szereplés Belgrádban.

– Igen. Ha a fiúkat nézzük, a két év előtti ezüst után a mostani bronz jó eredmény, a lányok aranyáról pedig csak felsőfokon lehet szólni.

• A férficsapattal kapcsolatban: nekem Vári Attila mondta a közelmúltban, azért nyerhettek ők a szerbek ellen, mert egyáltalán nem féltek tőlük. A mostani gárda mikor kezd el nem félni a szerbektől és a montenegróiaktól?

– Nem hiszem, hogy félnének. A szerbekkel két éve nem játszottunk, legutóbb a budapesti Eb döntőjében találkoztunk egymással. Ami Montenegrót illeti, nos, velük meg a világbajnoki döntőt vívtuk, s ott legyőztük őket. A mostani meccsen egyszerűen arról volt szó, hogy a montenegróiaknak sikerült abba a mederbe terelniük a meccset, amelyben ők a jobbak, ez pedig a fizikai, a birkózós vízilabda. Ez egy jó tanulság, amelynek hasznát vehetjük az olimpián.

• A minap mondta Ratko Rudić, szép dolog egy Eb, de az olimpia az egészen más…

– Meggyőződésem, hogy a most jól szerepelt csapatok mellé felzárkózik majd Spanyolország és Olaszország is, s a görögök sem olyanok lesznek, mint a mostani bronzmeccsen. Összességében továbbra is 7-8 olyan csapat van, amelyek kiváló meccseket vívnak majd egymással Rióban.

• Olyan híreket hallottunk, hogy idén folyamatosan edzőtáboroztatják a legjobbakat. Igaz ez?

– Sajnos nem, mert a kluboknak komoly menetrendjük van, de ezenkívül valóban annyit edzenek majd együtt, amennyit csak lehet. Ne feledjük, a fiúkat várja az olimpiai selejtező, s az már április elején lesz!