2024. május 8., szerda

A „rosszul válaszolókat” visszaküldik

A Németországba és Ausztriába igyekvők előtt megnyílt a macedón határ

A szerdai osztrák döntés, hogy felső határt szabnak az országba érkező bevándorlók befogadásának, egyelőre nem változtatott jelentős mértékben a bevándorlási helyzeten. Amint arra számítani is lehetett, az országok, amelyeken a balkáni migránsútvonal áthalad – Szerbia, Horvátország –, sorra jelentették be még aznap, hogy alkalmazkodnak az osztrák intézkedésekhez, és csak azokat a migránsokat engedik be, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedékjogot. Tegnap a szlovén kormány is ugyanilyen döntést hozott. Nem teljesen tisztázott okok miatt – a szlovén vasúti közlekedésben előállt fennakadásra hivatkozva – Macedónia szerdán lezárta határait a bevándorlók előtt, de tegnap már Szkopje is bejelentette, hogy a továbbiakban ő is csak az Ausztriába, illetve Németországba tartókat engedi továbbhaladni.

Várakozó migránsok a spielfeldi határátkelőnél (Fotó: Beta/AP)

Várakozó migránsok a spielfeldi határátkelőnél (Fotó: Beta/AP)

A legnehezebb helyzetben ismét Macedónia van, ugyanis Görögország, annak ellenére, hogy schengeni tagország, továbbra sem tartóztatja fel a migránsokat. Emiatt a balkáni migránsútvonal első országaként Gyevgyelijánál kell útját állni azoknak a bevándorlóknak, akiknek megjelölt úti célja nem a megnevezett két állam. A Tanjug híradása szerint a macedón rendőrök csak azokat a Görögországban nyilvántartásba vett menekülteket engedik át, akiknek a regisztrációs papírjain úti célként Németországot vagy Ausztriát jelölték meg.

Kérdés, hogy miként szűrhetik ki azokat, akik azért, hogy átjuthassanak, nem mondtak igazat valós úti céljukkal kapcsolatban.

„Ilyen ellenőrzésre nincs mód” – jelentette ki Csikós László szerb szociálisügyi államtitkár szerdán az MTI tudósítójának nyilatkozva. Hozzátette: ha a migránsok eljutnak Németországba, és mégsem akarnak ott megállni, arra a német hatóságoknak kell majd valamilyen megoldást találniuk.

Ausztria a jövőben csak Spielfeldnél engedi át a migránsokat, más átkelőhelyen nem – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta, hogy tesztelni kezdték az átkelőpontot a szlovén–osztrák határon. Szigorúan ellenőrzik a migránsok iratait, ujjlenyomatot vesznek tőlük, továbbá átvizsgálják a ruháikat és a csomagjaikat. Megkérdezik tőlük azt is, hogy hová tartanak, és ha erre „rosszul” válaszolnak – tehát nem Németországot vagy Ausztriát említik –, akkor visszaküldik őket Szlovéniába. Ugyanez történik akkor is, ha megbuknak a biztonsági ellenőrzésen – írta az MTI.

Az M1 tudósítása szerint szerdán ötszáz migráns érkezett az átkelőponthoz. Közülük tizenhárom embernek nem engedték meg, hogy átlépje az osztrák határt. A fennmaradó csoportból mindössze tizenöten mondták, hogy Ausztriába tartanak, a többiek mind Németországba, azonban így is számítani lehet arra, hogy az osztrák „kvóta” hamar betelik.

Az osztrák vezetés szerdán bejelentette, hogy Ausztria korlátozza a menedékkérők létszámát. Idén legfeljebb 37.500 embert engednek be az országba.