2024. április 27., szombat
HEPATITIS C ELLENI KÜZDELEM

Szerbiában is alkalmazzák a legkorszerűbb terápiát

A belgrádi, újvidéki, kragujevaci és niši klinikai központokban húsz előrehaladt stádiumú hepatitis C vírusfertőzött beteget – akiknél az eddigi gyógykezelések nem jártak eredménnyel – most a legkorszerűbb terápiának vetik alá. Ennek a terápiának a sikere 95 százalékos, alkalmazása pedig egy gyógyszeripari vállalat adományának köszönhető. Dr. Jasmina Simonović Babić, a Szerbiai Klinikai Központ fertőző osztályának orvosa a Tanjug hírügynökségnek elmagyarázta, az új gyógykezelés előnye, hogy négyszer kevesebb ideig tart, mint a hagyományos kezelés, kevesebb a mellékhatása, és a gyógyulási esély 95–100 százalékos.

– Ez a terápia interferonmentes és a leghatékonyabb gyógyszeres kezelés, amely a világon létezik – mondta az orvosnő, és elégedettségének adott hangot, hogy szerbiai betegeket is kezelhetnek ezzel a gyógyszerrel, valamint reményének is, hogy további betegek részére is elérhetővé válik ez a korszerű gyógykezelés. Hozzátette, ezúttal a legsúlyosabb betegek kerültek sorra.

A doktornő ismételten hangsúlyozta, hazánkban óriási gondot okoz, hogy nem áll rendelkezésre elég diagnosztikai teszt, ezért a betegséget csak a késői fázisban diagnosztizálják, amikor már a gyógykezelés kevés eredménnyel jár. Szerbiában 80 000 egyén fertőzött hepatitis C-vírussal, és minden harmadik vírusfertőzött személynél előrehaladott stádiumban van a betegség.

Az egészségügyi minisztériumból kapott információk szerint már dolgoznak azon, hogy még ebben az évben más betegek is részesüljenek a legkorszerűbb gyógykezelésben. Felállítottak egy munkacsoportot, amely kidolgozta a hepatitis C vírussal fertőzöttek gyógyításához szükséges irányelveket, valamint készül a betegség visszaszorításának nemzeti stratégiája is.