2024. április 19., péntek

Megtorlásul támadták meg a pakisztáni egyetemet

A pakisztáni biztonsági erők nagyszabású terrorellenes művelete megtorlásának szánták a tálib erők azt a tegnapi támadást, amelyet a Pesavartól 50 kilométerre északkeletre fekvő Csárszaddában, a Bacsa Hán Egyetem ellen hajtottak végre. Az iszlamista szélsőségesek rajtaütésében legalább 21-en haltak meg – közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy a támadókat megölték.

A rajtaütést a tálib harcosok fellegvárának számító északnyugati Haibár-Paktunkva tartományi Csárszaddában követték el helyi idő szerint fél tíz körül, amikor a diákok és tanárok többsége már a termekben tartózkodott. A rajtaütést az egyik helyi tálib szervezet, a Tehrik-e Talibán (TTP) vállalta magára, később azonban a csoport tagadta, hogy köze lenne a történtekhez.

„Négy öngyilkos merénylőnk támadást hajtott ma végre a Bacsa Hán Egyetem ellen” – közölte telefonon Umar Manszúr, a tálib lázadók egyik parancsnoka. Mint hozzátette, a rajtaütés a hadsereg által nemrég indított nagyszabású zarb-e-azbi terrorellenes művelet megtorlása. A parancsnok újabb támadásokat helyezett kilátásba. Muhammad Huraszáni, a TTP hivatalos szóvivője később azonban tagadta a parancsnok állítását, és mint mondta, felelősségre vonják ennek a támadásnak az elkövetőit az iszlám jogrend, a saría szerint. „A TTP határozottan elítéli a mai támadást, és teljesen elhatárolódik az iszlámmal szembemenő támadástól” – hangsúlyozta Twitter-üzenetében.

Szaíd Vazir helyi rendőrkapitány elmondta, hogy a támadásnak legalább 21 áldozata van. Vazir közölte, hogy a terroristák a sűrű ködöt kihasználva tudtak behatolni a kampusz területére, a látótávolság ugyanis 10 méternél is kevesebb volt.

Saukat Juszafzai tartományi egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy 25-en vesztették életüket, és mintegy 50-en sebesültek meg. A rendőrség és az egyetem információi szerint legalább két diák, két biztonsági őr, egy tanár és egy rendőr van a halottak között. A hadsereg azt közölte, hogy négy fegyverest öltek meg.

A Bacsa Hán Egyetemnek 3 ezer hallgatója van, tegnap azonban 600 vendég is tartózkodott a kampusz területén egy irodalmi rendezvény miatt, amelyet az egyetem névadója, Hán Abdul Ghaffar Hán népszerű pastu függetlenségi aktivista halálának évfordulója alkalmából szerveztek. A pastuk a 193 milliós pakisztáni népesség 15 százalékát alkotják.

A tegnapi események felelevenítik annak a 2014. decemberi támadásnak az emlékét, amikor tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg, vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.

Navaz Sarif kormányfő a rajtaütés nyomán kiadott közleményében elítélte a történteket, és hangsúlyozta: kormánya eltökélt abban, hogy „kiirtsa az országból a terrorizmus jelentette fenyegetést”. Elítélte a támadást Narendra Modi indiai kormányfő is.