2024. április 26., péntek

Hamarosan elkészülnek a körforgalom járdái is

Mulasztás történt a tervdokumentáció kidolgozása során, mondja Blau Péter

Novemberben adták át a forgalomnak azt a körforgalmat, amely a Majsai út és az 51. hadtest utca kereszteződésénél épült, azonban a munkát nem fejezték be teljes egészében, ugyanis kimaradtak a gyalogjárdák és kerékpárjárdák.

A lakosok  latyakos, sáros időben csak nehezen tudtak ezen a ponton átkelni gyalog vagy kerékpárral (Fotó: Molnár Edvárd)

A lakosok latyakos, sáros időben csak nehezen tudtak ezen a ponton átkelni gyalog vagy kerékpárral (Fotó: Molnár Edvárd)

Erre a helyi lakosok hívták fel a figyelmet, akik a latyakos, sáros időben csak nehezen tudtak ezen a ponton átkelni gyalog vagy kerékpárral. A panasz megjelent az internetes oldalakon, a képviselő-testületben is szóvá tették, és a média is cikkezett róla. Tény, hogy a járdák a mai napig nem készültek el.

Maglai Jenő polgármester évzáró sajtótájékoztatóján beszélt a témáról. Akkor úgy nyilatkozott, lehangoló, hogy egy projektum végigmehetett a teljes eljáráson, olyan emberek felügyelete mellett, akik szakmai licenccel rendelkeznek, és az lenne a dolguk, hogy ezeket a terveket felügyeljék. Mint mondta, egyes közvállalatok egyes dolgozói esetében a munkához való viszonyulás és a felelősség alacsony szinten van.

– Mindannyian tudjuk, hogy ha egy magánvállalatnál történt volna ilyen mulasztás, akkor annak mi lett volna a következménye – mondta.

A szóban forgó körforgalom a tartomány és az önkormányzat társfinanszírozásával épült ki, a tartomány biztosította a pénz 60 százalékát, a város 40 százalékot, összesen 13,6 millió dinárba került.

Arról, hogy mi történt, ki mulasztott és mikorra várható a járdák kiépítése, Blau Pétert, Szabadka Város Építési Igazgatóságának igazgatóját kérdeztük, aki elmondta, a kivitelezés főkönyve 2015 júniusában készült el. Ezt a Design Office tervezőiroda készítette el.

– Ebben a tervdokumentációban benne van az a munkaleírás, amelynek alapján kiírtuk a pályázatot. Miután összehasonlítottam a munkaköri leírást a grafikus dokumentációval, azt láttam, hogy a grafikus dokumentációban szerepelnek a járdák, amelyek a gyalogátkelőhöz vezetnek, és szerepel a kerékpárút felvezetése is a körforgalomra, amely utána visszatér a régi nyomvonalra. A leírásba viszont ez nem került bele, így nem is lett pályáztatva. Itt mulasztás történt a tervező részéről, a külső ellenőrzést végző személy részéről, illetve a műszaki ellenőr hibázott, aki a grafikus dokumentációban nem utasította a tervezőt, hogy ezt is pályáztatni kell – magyarázta Blau.

Az igazgató az építkezés folyamata közben utasította a műszaki ellenőrt ennek a hibának a korrigálására, de akkor már nem lehetett módosítani a szerződött összegen. Ezért új közbeszerzést írtak ki, arra azonban csak egyetlen ajánlattevő volt, akinek az ajánlata viszont túllépte az előirányzott pénzügyi keretet, ezért nem tudták elfogadni.

Most ismét kiírták a közbeszerzést, hozzávetőleg egy héten belül nyitják ki az ajánlatokat, azt követően pedig már az időjárási viszonyoktól függ, mikor kezdik el a munkálatokat a körforgalomnál.

Blau azt is elmondta, a műszaki ellenőr követett elmulasztást, őt fizetéslevonással szankcionálják emiatt.