2024. április 27., szombat
ENSZ Irak-jelentés:

A dzsihadisták 3,5 ezer embert tartanak rabszolgaként

Az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei becslések szerint 3,5 ezer embert, főleg nőket és gyermekeket tartanak rabszolgasorban Irakban – közölte tegnap az ENSZ. A szomszédos Szíria jelentős területeit is ellenőrzése alatt tartó terrorszervezet számos olyan erőszakcselekményt követ el, amelyek egyes esetekben kimerítik a háborús és emberiesség elleni bűnök, valamint a tömeggyilkosság fogalmát – állapítja meg a jelentés, emlékeztetve a dzsihadisták uralta területeken életbe léptetett kegyetlen szabályokra és az általuk végrehajtott borzalmas, kivégzésszerű gyilkosságokra.

A világszervezet iraki megfigyelő missziója (UNAMI) és az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) úgy becsüli, hogy az IÁ jelenleg 3500 embert tart fogva rabszolgaként. A fogvatartottak túlnyomó többségükben nők és gyermekek, s főleg a jazidi közösségből kerülnek ki, de számosan vannak közöttük más etnikai és vallási kisebbséghez tartozó emberek is.

A jelentés részletesen taglal agyonlövéssel, lefejezéssel, élve eltemetéssel vagy elégetéssel, valamint épületek tetejéről lehajítással végrehajtott, kivégzésszerű gyilkosságokat. A dokumentum szerint az ENSZ-nek tudomása van gyermekkatonák megöléséről, és sikerült alátámasztania azokat a beszámolókat, melyek szerint az IÁ emberei az észak-iraki Moszulban 800–900 gyermeket raboltak el, hogy katonai kiképzésnek és vallási átnevelésnek vessék alá őket.

A világszervezet jelentése, amely „döbbenetesként” jellemezte a polgári áldozatok nagy számát, arról is beszámol, hogy 2014 eleje és tavaly október 31-e között legalább 18.802 civil vesztette életét, és további 36.245-en sérültek meg a kormányerők és az IÁ harcai során.

Ján Kubis ENSZ-követ ennek kapcsán elmondta: „Dacára a kormányerőkkel szemben elszenvedett folyamatos veszteségeknek, a terrorszervezet továbbra is ezrével gyilkolja, csonkolja és űzi el az iraki civileket leírhatatlan szenvedéseket okozva.”

Az áldozatok számáról szóló borzalmas jelentések messze nem adják vissza azt, hogy a civilek micsoda szenvedéseken mennek keresztül Irakban. A számok csak azokról szólnak, akiket nyílt erőszakkal öltek, vagy csonkítottak meg, de számolatlanul halnak meg mások is az alapvető élelem, víz vagy orvosi ellátás hiányában” – hangsúlyozza a jelentéshez csatolt nyilatkozatában Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, és hozzáfűzte, hogy a polgári áldozatok száma jelentősen magasabb lehet a dokumentumban ismertetettől.