2024. április 26., péntek
MONOSTORSZEG

A haladóké a hatalom

Helyi közösségi választást tartottak vasárnap Monostorszegen. A babért egyértelműen A Haladó Monostorszegért választási lista vitte el, összesen kilenc jelöltje jutott be a helyi közösség 11 tagú tanácsába. Legtöbb szavazatot Dalibor Forgić kapott, összesen 775-öt. A haladókon kívül 606 vokssal Zoran Miler, a Monostorszegért – Zoran Miler lista vezetője, illetve az Azért, mert szeretem Monostorszeget listáról Đura Rang került be a tanácsba 506 szavazattal.

A választási bizottság elnöke, Nevena Rosić szerint a monostorszegi választáson a bejegyzett szavazók 50,62 százaléka járult az urnák elé, ami korábban nem tapasztalt eredmény, ugyanis falusi választások során a polgárok legfeljebb 30 százaléka megy el szavazni

Noha a három helyen folyó szavazáson a választási bizottság nem regisztrált szabálytalanságot, a választási nap mégis izgalmasnak bizonyult. Vasárnap reggelig nem folyt negatív kampány, a szavazás napján viszont igen. Különös, hogy az észlelt rendellenességeket nem az illetékeseknek jelentették, hanem a sajtónak. A Beta hírügynökség már a nap folyamán közzétette, hogy Saša Patarić, a Monostorszegért – Zoran Miler lista jelöltje szerint a Szerb Haladó Párt tagjai a szavazóhelyek előtt a jelöltjeik névsorát tartalmazó cédulákat osztogattak, és mindazokat, akik a szavazólapjukat mobiltelefonnal lefényképezve bizonyították, hogy a haladókra szavaztak, csomagokkal, pénzzel, vagy ingyenebéddel jutalmazták. Patarić ezt a ténykedést tortúrának nevezte, és hozzátette, hogy a polgároknak a szavazóhelyekre fuvarozásában Zombor Város szolgálati járművei is részt vettek, a szavazóhelyek környékén pedig az SZHP tisztségviselői, köztük Saša Todorović, Zombor polgármestere várta a voksolókat és nyomást gyakoroltak rájuk.

A másik oldalról, a haladók nevében Stipan Benić szólalt meg, aki maga is bejutott a HK tanácsába. A médiának arról beszélt, hogy a Demokrata Párt támogatói megsértették a választási eljárást, mert lefotózták a szavazólapokat, illetve a lakosságot riogató szórólapokat osztogattak. Benić szerint a demokraták röplapjaikon arra figyelmeztették a polgárokat, hogy „a haladók valójában álruhás csetnikek”, és amennyiben ők nyernek a választáson, a többieknek el kell költözniük a faluból.