2024. április 26., péntek
KÉZILABDA-EB, LENGYELORSZÁG

Védekezésben kell még javulni

Magyarország győzelemmel rajtolt, Szerbia két vereséget szenvedett – Ma Oroszország ellen lép pályára a magyar válogatott

Nagy Lászlótól tartottak, de Bánhidi Bence lett a végzetük – így foglalható össze montenegrói szemszögből a lengyelországi Európa-bajnokság D csoportjának nyitómérkőzése, a Magyarország–Montenegró találkozó, amely a magyar válogatott ötgólos, 32:27 arányú győzelmével ért véget. A fiatal beálló hétszer volt eredményes, a legtöbb esetben csak szabálytalanul tudták őt megállítani a védők, s ha hozzávesszük Zubai Szabolcs két gólját, akkor egyértelmű: a montenegróiaknak nem volt ellenszerük a magyar beállósok ellen, akik összesen kilenc gólt dobtak, és nagyon sok gondot okoztak az ellenfél védelmének. A meccset a beállósok és a kapusok teljesítménye döntötte el: Mikler és Bartucz összesen tizenöt lövést hárított, míg montenegrói oldalon Ristanović négyszer védett, Mijatović pedig a tizenhat próbálkozásból egyet hárított.

Nagy Kornél, a magyar csapat irányítója Zentán a Szerbia–Magyarország felkészülési mérkőzés után úgy búcsúzott az újságíróktól, hogy a kecskeméti találkozó után már csak a Montenegró elleni mérkőzésre koncentrál majd a csapat, mert ez a találkozó döntő fontosságú lehet a továbbjutást illetően. Hasonlóan vélekedtek a montenegróiak is, hiszen Rade Mijatović, az együttes csapatkapitánya az indulás előtt azt nyilatkozta, hogy legkönnyebben a magyar csapat ellen nyerhetnek az Eb-n, ahová nem kirándulni mennek, hanem a céljuk a továbbjutás, s az is, hogy minél jobb eredményt érjenek el, hogy a világbajnoki selejtezőben gyengébb ellenfelet kapjanak. A magyar csapat nagyon jól kezdte a találkozót, s a 10. percben hat góllal (9:3) vezetett. A hatból négy gól előnyt sikerült megőrizni a félidő végéig (16:12). A második félidőben volt egy kisebb hullámvölgy: az 50. percben Montenegró 25:23-as magyar vezetésnél támadott, de Mikler Roland védéseinek és a jó védekezésnek köszönhetően az 54. percig nem született montenegrói gól, míg magyar részről Ancsin Gábor kétszer, Pásztor Ákos és Bánhidi Bence egyszer-egyszer volt eredményes, s ezzel el is dőlt a két pont sorsa.

Talant Dujsebajev, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – A győzelemmel és a lőtt gólok számával elégedett vagyok, ám sok gólt kapott a csapat. Idegesen kezdett mindkét válogatott, de mi előbb nyugodtunk meg, és elhúztunk. A támadójátékunk rendben volt, de sokat kell javulnunk védekezésben.

Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa, akit 13 védésének köszönhetően a mérkőzés legjobbjának választottak: – Az összjátékunk rendben volt végig, és a beállósaink teljesítménye is nagyon jó volt. Bízom benne, hogy a védekezésünk még jobb lesz. A fiatal játékosaink ugyan izgultak, mégis jól játszva mutatkoztak be első Eb-mérkőzésükön.

Ljubomir Obradović, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya: – A fiatal csapatunknak még nincs megfelelő rutinja. Néhány alkalommal megközelítettük a magyar csapatot, de nem tudtunk egyenlíteni. Egy nagyon jó ellenféllel játszottunk, amelynek a keretében sok tapasztalt kézilabdázó van, akik pontosan tudják, hogyan kell az ilyen találkozókon játszani.

A csoport másik mérkőzésén Dánia 13:13-as félidő után 31:25-re nyert Oroszország ellen. A dánok közül Mads Larsen Mensah, Mikkel Hansen és Michel Nielsen Damgaard is négy gólt lőtt, míg az oroszok legjobbja Szergej Selmenko volt, öt találattal. A dán sikerből oroszlánrészt vállalt Niklas Landin, aki 39 lövésből 17-et hárított (44 százalék).

A magyar válogatott hétfőn 18 órától (M4) Oroszországgal méri össze erejét. Amennyiben győz, biztosan továbbjut a középdöntőbe.

 Magyarország–Montenegró 32:27 (16:12)

Magyarország: Bartucz (2 védés), Mikler (13 védés), Schuch, Pásztor Á. 1, Iváncsik G. 4/2, Gazdag, Hornyák, Nagy Kornél, Nagy László 1, Jamali 5, Faluvégi 3, Zubai 2, Bánhidi 7, Borsos 1, Ancsin 5, Bodó 3.

Montenegró: Mijatović (1 védés), Ristanović (4 védés), Melić 1, Milašević, Čavor 5, Lazović, Anđelić, Radović, Vujović 2, Kankaraš, Ševaljević 4/1, Petričević, Borozan 7, Grbović 5, Lipovina 3.

Macedónia ellen nyerni kell

Az első csoportmérkőzésén a szerb válogatott nagy csatát vívott a kézilabda-Európa-bajnokság házigazdájával, és végül minimális, egygólos vereséget szenvedett.

Az első tíz percben kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, a lengyelek szereztek vezetést, de a szerbek azonnal egyenlíteni tudtak. Idővel Stanić hálóőr is elkapta a fonalat, védéseinek köszönhetően csapattársai tettek szert először kétgólos előnyre 8:6-nál. A házigazda összekapta magát, mégis a szerbek egygólos vezetésével tértek szünetre a felek. A második félidő jól kezdődött Nikčevićék számára, 18:16-os vezetésüknél azonban érthetetlenül leblokkoltak, s a lengyelek zsinórban dobott öt góllal megfordították a találkozót. Időkérést követően Nikčević góljainak és Stanić védéseinek köszönhetően kiegyenlített a szerb csapat, s a hajrában ismét felváltva szereztek vezetést a csapatok. A hajrában 27:27-es állásnál Marsenić óriási hibát követett el, hiszen egy bírói döntés ellen felelőtlenül reklamált, s kétperces kiállításával nehéz helyzetbe hozta csapatát. Stanić védései azonban életben tartották a válogatottat, és az utolsó percre fordulván 29:28-as lengyel vezetésnél Nikčevićnek lehetősége volt hétméteresből egyenlíteni. A büntetőket addig magabiztosan értékesítő játékosnak ekkor megremegett a keze, s a lengyel kapus hárítani tudott. A házigazda az utolsó másodperceken már rutinosan őrizte a labdát és minimális vezetését.

A csoport második mérkőzésén az első fordulóban Franciaország 12:12-es félidei eredményt követően a második játékrészben felőrölte Macedóniát, végül fölényes, 30:23-as győzelmet aratott.

Vasárnap este nem indult jól a szerbek számára a franciák elleni találkozó, már a 7. percben háromgólos előnyre tettek szert a gallok (5:2), s előnyüket a félidő közepéig tartani tudták. Šešum tartotta a lelket a csapatban, góljainak és az időkérésnek köszönhetően a 22. percben 12:12-es döntetlen állt az eredményjelzőn. Az utolsó perceket a franciák jobban bírták, kontráiknak köszönhetően a szünetre visszaállították a háromgólos különbséget. A második játékrészben az előnyük tovább nőtt, 40 perc játék után már öt góllal vezetett a címvédő. Ráadásul Nikčevićék támadójátéka igencsak dadogott ekkor, hiszen bő kilenc percen keresztül csak egyetlen gólt tudtak dobni. Az ellenfél támadójátékával viszont nem volt baj, s ezúttal Stanić sem tudott védéseivel segíteni csapattársain. 29:21-nél tettek szert először a franciák nyolcgólos vezetésre, és az utolsó percekben előnyüket további két találattal növelni is tudták, így végül súlyos vereséget mértek a szerbekre.

A csoport másik találkozója, a Macedónia–Lengyelország mérkőzés lapzárta után ért véget, ám annak végeredményétől függetlenül nyilvánvaló, hogy Szerbiának a Macedónia elleni, kedden 18.15-kor kezdődő találkozót meg kell nyernie, amennyiben a középdöntőbe akar jutni.

Lengyelország–Szerbia 29:28 (14:15)

Lengyelország: Szmal, Lijewski 4, Krajewski 3, Bielecki 3, Wisniewski, B. Jurecki 3, M. Jurecki 7, Wyszomirski, Konitz, Grabarczyk, Glinski 2, Syprzak 2, Daszek 3, Lucak, Szyba 2, Chrapkowski.

Szerbia: Đukanović, Pušica, Šešum 4, Nikčević 7, Marjanović, Đukić 2, Stanić, Nenadić 7, Bošković, Rnić 2, Beljanski 1, Zelenović 4, Abutović, Marsenić 1, Orbović, Elezović.

 Szerbia–Franciaország 26:36 (16:19)

Szerbia: Stanić, Pušica, Elezović, Đukanović, Beljanski, Abutović, Zelenović 1, Orbović 1, Marsenić 1, Marjanović 1, Rnić 2, Nikčevič 3, Đukić 3, Bošković 3, Nenadić 4, Šešum 7.

Franciaország: Remli, Omeyer, Narcisse, Gerard, Nyokas 8, Abalo 6, Mahe 5, N. Karabatić 4, Guigou 3, Porte 3, Sorhaindo 3, Derot 2, Honrubia 1, L. Karabatić 1.

Eredmények, 1. forduló, A csoport: Lengyelország–Szerbia 29:28, Franciaország–Macedónia 30:23. B csoport: Horvátország–Fehéroroszország 27:21, Izland–Norvégia 26:25, C csoport: Spanyolország–Németország 32:29, Svédország–Szlovénia 23:21, D csoport: Dánia–Oroszország 31:25, Magyarország–Montenegró 32:27. 2. forduló, A csoport: Franciaország–Szerbia 36:26, Lengyelország–Macedónia – lapzárta után. B csoport: Norvégia–Horvátország 34:31, Fehéroroszország–Izland 39:38.

A mai program

C csoport (Wrocław): Szlovénia–Spanyolország (18.15, Sport2), Németország–Svédország (20.30).

D csoport (Gdańsk): Oroszország–Magyarország (18 óra, M4), Montenegró–Dánia (20.15, Sport2).