2024. április 27., szombat

Vulin: Nem csökken, hanem növekszik a kismamák járandósága

A kismamák járandósága nem csökkenni, hanem növekedni fog, hisz a készülő törvény jobb feltételeket biztosít majd számukra, de erről nem tudom meggyőzni azokat, akik nem hajlandóak ezt a tényt nyilvánosan elismerni – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális miniszter tegnap. Hozzátette, a szülési szabadságon lévő nők juttatásait eddig az alapbér alapján számolták el, a továbbiakban pedig a megemelt bérek alapján.

– Tehát mindennel, ami a kereset részét képezi, így a pótlékokkal, az egytálétellel növelve van az alap, amely szerint a kismamák járandóságát elszámolják. Ez tiszta matematika. Nagyon nehéz meggyőznöm azokat, akik ilyen címeket adnak a sajtóban, hogy „A büdzséből egy dinár sem jár a munkanélküli kismamáknak” – mondta Vulin. Elmagyarázta, a világ egyetlen pontján sincs példa arra, hogy azok a gyermekágyas asszonyok, akik szülés előtt nem voltak munkaviszonyban, a költségvetésből kapjanak juttatást.

– Soha, még Tito idejében sem kaptak a munkanélküli kismamák térítést a költségvetésből. De Önök csak írják úgy, hogy ez most ez után a törvény után lesz másként – szólt Vulin az újságírókhoz. Hangsúlyozta, hogy az új törvényről cikkezve az is elkerülte az újságírók figyelmét, hogy az elszámolásnál két új kategóriát is bevezettek. Első alkalommal lesznek jogosultak járandóságra azok a kismamák, akik szülés előtt időszakos munkát végeztek, valamint akik mezőgazdaságból élnek és akik évtizedekig egy dinárt sem kaptak.

– Lényegesen bővítettük a járandóságra jogosultak körét, ennek ellenére csak a negatívumokról esik szó – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy július elsejétől a kismamák számlájára érkezik majd a juttatás, nem pedig a munkáltatóéra. Vulin ennek előnyét abban látja, hogy a kismamák pénzével többé senki sem játszhat és a befizetést nem késleltetheti, az állam naprakészen fogja azt folyósítani.