2024. április 25., csütörtök

Terrorista támadás az indonéz főváros központjában

Nincs jel arra, hogy az Iszlám Állam lenne az elkövető

Ismeretlenek kézigránátokkal megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot csütörtökön az indonéz főváros központjában, majd tűzharcba bocsátkoztak a helyszínre érkező rendőrségi erősítéssel. A rendőrök végül uralmuk alá vonták a helyzetet. Az incidensben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint 17 ember - hét civil, öt rendőr és öt merénylő - halt meg.

A támadók helyi idő szerint délelőtt mozgó motorkerékpárokról kézigránátokat dobtak a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrségi ellenőrzőpontra. Legalább hat robbanás volt. A helyszínre riasztott rendőrségi erősítéssel a támadók tűzharcba keveredtek, majd a fegyveresek elsáncolták magukat a bevásárlóközpont mozitermében. Később történt még legalább egy robbanás, és lövések hallatszottak. Mint kiderült a rendőrök a moziban végeztek több támadóval - akik közül legalább kettő öngyilkos merényletre készült -, majd letartóztattak további négy embert, akinek feltehetőleg köze volt a támadáshoz.
Az AP hírügynökség szerint a támadás nem érte teljesen váratlanul az indonéz hatóságokat, a rendőrség ugyanis decemberben felhívta a figyelmet terrorista támadás veszélyére. Ennek hatására a hatóságok egy 150 ezer főnyi biztonsági erővel kezdték el védeni szerte az országban a templomokat, a repülőtereket és más nagy forgalmú helyeket, valamint megelőző intézkedésként számos letartóztatást hajtottak végre.
A csütörtöki támadás kitervelőjeként, illetve elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet nem jelentkezett. Az indonéz hírszerzés vezetője szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet állna a jakartai terrortámadás mögött.
A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában. Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.
Joko Widodo indonéz államfő a merénylet miatt megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba.