2024. április 27., szombat
NAGYBECSKEREKI FŰTŐTESTGYÁR

Villanyáram lesz, de a sztrájk folytatódik

Javulófélben van, de továbbra is szövevényes a nagybecskereki fűtőtestgyár (Radijator) helyzete. Az ígéret szerint mától újra lesz áramszolgáltatás a gyárban, amit a nagy adósság miatt tavaly december elején vontak meg tőlük. Ekkor végérvényesen leálltak a termeléssel. Ugyanakkor a dolgozók folytatják a sztrájkot, amely december 11-én kezdődött. Annak ellenére is, hogy a Gazdasági Minisztériumban megtartott tárgyalások után azt az ígéretet kapták, hogy a hét végéig a dolgozóknak kifizetik az októberi fizetésnek a felét.

Sikerül-e talpra állni? (Fotó: Kecskés István)

Sikerül-e talpra állni? (Fotó: Kecskés István)

A fűtőtestgyár dolgozói az elmaradt októberi és a novemberi járandóságaik miatt kezdtek sztrájkba, bár az utóbbi időben több rövidebb munkabeszüntetést is tartottak, melyekre az illetékesek nem reagáltak. A dolgozók nem értik, hogy miért kellett megengedni azt, hogy az adósságok felhalmozódjanak, közben az állam és a dolgozók iránti kötelezettségek megfizethetetlenek maradjanak. A dolgozók szerint az is gyanús, hogy a nehézségekkel küszködő vállalat székhelyét nemrég Nagybecskerekről Belgrádba helyezték át.
A nagybecskereki fűtőtestgyárat 1932-ben alapították. Egykor kétezret, a közelmúltig pedig mintegy ötszáz dolgozót foglalkoztattak. A magánosítás óta (2007) a fűtőtestgyár vagyonának az 50,6 százaléka egy horvát konzorcium kezében van. Termékeiknek a legnagyobb részét exportálták.

A napokban a vállalat küldöttsége újabb megbeszélésre megy a Gazdasági Minisztériumba. Lesz még miről tárgyalni, hiszen mind az ötszáz dolgozónak lejárt az egészségbiztosítása. A vállalat jogi szolgálata azt ígérte, hogy a sürgősségi szempontokat figyelembe véve próbálják majd orvosolni a helyzetet, bár ez elég érzékeny kérdés lesz. A dolgozók várják a novemberi fizetést is, de a decemberi járandóságot, a nyugdíjbiztosítási járulékokat az elmúlt két évre, és mindaddig sztrájkolnak, amíg minden követelésüket nem teljesítik. Egyébként a villanyáram visszakapcsolása után legkorábban tíz nap múlva indulhat újra a termelés az egyetlen még talpon maradt nagybecskereki fémipari vállalatban.

Január 27-én a belgrádi Gazdasági Bíróságon megtárgyalják a vállalat előre elkészített átszervezési tervét, amellyel megpróbálják talpra állítani a megroggyant vállalatot.