2024. április 27., szombat
VÍZILABDA

A remény visszatért

Magyarország női válogatottja legyőzte Görögországot, Szerbia pedig úriember módjára tudta le az újonc Máltát

Miután a szerb fővárosban zajló Eb nyitónapján elég súlyos vereséget szenvedett Hollandiától, Magyarország női válogatottja már sokkal jobb játékot mutatott tegnap, s ennek eredményeként kényelmes győzelmet aratott Görögország felett. Az első mérkőzésükhöz képest annyit változott Bíró Attila kiválasztottjainak a játéka, hogy keményebben védekeztek, s a kapusteljesítmény is kiemelkedett (Gangl 57,1 százalékos sikerrel védett), ennek révén a görögök csak három gólt értek el az első két negyedben. Innentől kezdve sejteni lehetett, hogy a magyar lányok úsznak ki győztesként a medencéből, s ez az utolsó játékrész felénél már teljesen világossá vált, amikor Tóth ejtésből megszerezte második gólját is, és Magyarország 8:5-re vezetett. A mérkőzés után a szövetségi kapitány is megdicsérte a lányokat, de azért hozzá kell tenni, hogy még ennél is többet kell bejátszani majd centerbe a labdát, mert az oroszok ellen ez nem lesz elég. Ha ebben a játékelemben is feljavul a magyar csapat, úgy siker várható Oroszország ellen, annál is inkább, mert ez utóbbiak az utóbbi időben sehogyan sem találták meg a magyarok ellenszerét. Addig azonban még két rutingyőzelmet kell elkönyvelni, csütörtökön Törökország, szombaton pedig Portugália ellen, s abban reménykedni, hogy a hollandokat valaki elcsípi, mert így akár körbeverés is lehet a csoportban, és a magyarok is kikerülhetnek elsőnek.

A szerbeknek természeten sokkal könnyebb dolguk volt, hiszen Málta ezen az Eb-n mutatkozik be, s ellenük a szerb válogatott ikszedik csapata is kényelmes győzelmet arat bármikor.

Több játékosunk is van Máltán, ez a nemzet szereti a vízilabdát, s megérdemelték, hogy ezen a bajnokságon itt legyenek. Természetesen ők még kezdők, így nekünk az a dolgunk, hogy a következő mérkőzésre készüljünk fel a legjobban – nyilatkozta Adrija Prlainović.

A szerbek tehát móresre tanították az újoncokat, de szimpatikus volt, hogy nem alázták meg őket. A házigazda csapatnak egyébként nem is árt, hogy a földön járjon, mert már az első meccs után a következő évek világlegjobbja, Mandić is figyelmeztetett arra, nem tesz jót sem neki, sem a csapatnak, ha már előre elkönyvelik őket bajnokoknak. Az, hogy a horvátokat így legyőzték, egy dolog, de másik az, hogy vannak itt még olaszok, montenegróiak, spanyolok és nem utolsósorban magyarok, akik igenis meg tudják büntetni a lezserséget. Mi természetesen azt kívánjuk, hogy a döntőben majd a szerbek és a magyarok találkozzanak, hiszen a görögök elleni meccs után úgy tartjuk, a sportágban legtrófeásabb nemzet mostani kiválasztottjai sok mindenben hasonló erőt képviselnek, mint a verhetetlennek tűnő szerbek, de a játék egy-két elemét csak nem tudják megtanulni. Ehhez sok alázat és munka kell, ezt kell megtanulniuk a magyaroknak.

Ma egyébként ismét Benedek Tibor kiválasztottjai vívják majd a nap rangadóját, az ellenfél Oroszország lesz, amely az utóbbi idők teljesítménye alapján nem lebecsülendő ellenfél, de a jó helyezéshez, az áhított olimpiai kvótához nagyon meg kell őket verni. A női mezőnyben Szerbia válogatottja Horvátország együttesét próbálja majd megszoronghatni, amely mérkőzés nem számít igazi rangadónak, de érdekes lesz végigkísérni a szomszédok viaskodását.

Európa-bajnokság (Belgrád), férfiak, 2. forduló, A csoport: Szlovákia–Hollandia 5:6, Montenegró–Spanyolország 8:8. B csoport: Franciaország–Horvátország 5:20, Szerbia–Málta 20:2 (6:0, 5:1, 4:1, 5:0).

Nők, A csoport: Portugália–Oroszország 5:21, Törökország–Hollandia 0:25, Görögország–Magyarország 6:9 (2:3, 1:2, 2:2, 1:2).