2024. április 27., szombat
POLGÁRI NEVELÉS ÉS HITOKTATÁS

,,Vannak szakképzett tanáraink”

Miután Srđan Verbić oktatási miniszter nyilatkozata szerint nincsenek megfelelő képesítésű tanárok a polgári nevelés és a hitoktatás tantárgyakra, igyekeztünk utánajárni, hogy az ezeket a tantárgyakat tanítók milyen végzettséggel állnak a katedra mögött.

– A szakképesített előadókkal való lefedettség nem probléma az iskolákban a polgári nevelés tantárgy kapcsán, a vonatkozó szabályzat szerint ugyanis meg van határozva, hogy ki adhatja elő ezt a tantárgyat, például szociológiatanárok, filozófiatanárok. A legjobb választás, ha ezt a tantárgyat szociológiatanárok adják elő, a témák ugyanis az ő kompetenciájukhoz állnak legközelebb. Persze megtörténik, hogy ezt nem lehet minden iskolában biztosítani, általános iskolákban például, és igen, megtörténik, hogy a polgári nevelést olyan tanárok tanítják, akiknek kevesebb az óraszámuk, és ezzel a tantárggyal egészítik ki, de nekik is szükséges volt képesítést szerezni hozzá. Évekkel ezelőtt ugyanis az Oktatási és Nevelési Minőség-ellenőrző Intézet szervezett ehhez kurzust Belgrádban és Újvidéken is. És természetesen a polgári nevelést oktató tanárok is kötelezve vannak arra, hogy 5 éven belül megfelelő számú pontot gyűjtsenek össze szakmai továbbképzéseken – mondta Borislav Staničkov, a zombori iskolaigazgatóság vezetője.

Megfelelő képesítéssel rendelkező hitoktatók is vannak, az iskolában ők adják elő a hitoktatás tantárgyat. Vannak közöttük Pécsett, Szegeden végzett hitoktatók is, ám legtöbbjük a szabadkai püspökség Teológiai-Katekétikai Intézetében szerzett hitoktatói képesítést. A képzés 8 szemeszteres, s mivel hétvégente zajlik, levelező képzésnek felel meg, viszont az óraszámot tekintve több ennél: szemeszterenként 150 órájuk van a hallgatóknak, akik szinte ugyanolyan program szerint tanulnak, mint bárhol a leendő hitoktatók a teológiai karokon. A tantárgyak között van egyebek mellett szentségtan, egyháztörténelem, egyházművészet, egyházzene, egyházjog, a magyar hallgatók tanulnak a magyar egyháztörténetről is, emellett minden szemeszterben van pedagógiai tantárgy is, például pedagógia, didaktika, de van pszichológia is. A képzést kétévente hirdetik meg, s korábban 40-50 hallgató is volt, most, hogy az iskolákban már ott vannak a hitoktatók, kicsit visszaesett az érdeklődés, de a mostani két évfolyamon, a 2. és a 4. évfolyamon is van összesen 23 hallgató.

A képzés ugyan nem akkreditált, az akkreditáció már régóta húzódó folyamat az intézmény esetében, viszont ahogyan azt dr. Horváth Endre atya, az intézet titkára elmondta, a hitoktatók megfelelő szakképesítést kapnak, és a minisztérium mindig is elismerte a diplomákat, s amikor hitoktatókat kerestek az iskolákban, a minisztérium szinte mindig elfogadta a hitoktatóra személyére vonatkozó javaslatot a püspökségtől.