2024. április 27., szombat

Propagandahírt robbantott Phenjan?

Szöulban és Washingtonban kételkednek az észak-koreai hidrogénbombában

Észak-Korea bejelentette szerdán, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. Az állami televízióban beolvasott közlemény szerint az ország „teljes sikerrel” tesztelt egy „miniatürizált” hidrogénbombát, amellyel „újabb szintre lépett nukleáris ereje”.

A KCNA hivatalos hírügynökség által kiadott közleményben Phenjan leszögezte: továbbra is fejleszteni fogja nukleáris programját, hogy „megvédje magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől”, mindazonáltal „felelősségteljes nukleáris hatalomként” fog viselkedni, és csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik a szuverenitását.

Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet arról számolt be, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű, emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található Észak-Korea legfőbb nukleáris kísérleti központja. Az észlelést az ENSZ és az Egyesült Államok földtani intézete is megerősítette.

Ennek ellenére tegnap mind Szöul, mind Washington kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valóban sikerült-e a hidrogénbomba tesztje. A dél-koreai védelmi minisztérium információi szerint Észak-Korea az előző nap sikertelenül tesztelt egy felerősített fissziós nukleáris fegyvert – jelentette csütörtökön a Yonhap hírügynökség. A dél-koreai közlés alapján vélhetően nem hidrogénbombáról, hanem egy fúzióval felerősített atombombáról lehet szó.

Az amerikai elnöki szóvivő is kétségbe vonta a robbantás sikerét.

„Az első elemzések, amelyeket végeztünk, nem állnak összhangban azzal az észak-koreai állítással, miszerint sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtottak végre” – fogalmazott Josh Earnest.

Az mindazonáltal biztosnak tűnik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, miután térségbeli földtani intézetek emberi tevékenység – valószínűleg robbantás – okozta földrengést észleltek Észak-Korea északkeleti részén, az ország legnagyobb nukleáris központja közelében.

Szöul közlése szerint Pak Gun Hje államfő csütörtökön 20 perces telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel a kérdésben. A washingtoni Fehér Ház közlése szerint Obama megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Dél-Korea védelme iránt, és „összehangolt, erőteljes nemzetközi válaszlépésekben” állapodtak meg Phenjannal szemben.

Az Okinava szigetén lévő Kadena bázisról amerikai felderítő repülőgépek szálltak fel a Japán déli részén található amerikai támaszpontról csütörtökön. Legalább három gépet láttak felszállni. Pontos küldetésük nem ismert, de az AP amerikai hírügynökség szerint az lehet a feladatuk, hogy megpróbálják megállapítani, mi is történt pontosan Észak-Koreában. Az egyik repülő ugyanis egy kifejezetten fegyverzetkorlátozási megállapodások ellenőrzésére szolgáló, RC–135S típus.

A Fehér Ház szóvivője korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok további bizonyítékokat gyűjt, és együttműködik a térség országaival, hogy feltárják, mi igaz a phenjani bejelentésből.

Japán már bejelentette: repülőgépei nem találtak az állítólagos észak-koreai atomkísérletből származó radioaktív anyagot a 3 és 10 kilométeres magasság között gyűjtött pormintákban. A szigetország atomügyi hivatala arról is beszámolt, hogy az országszerte elhelyezett 300 mérőállomás egyike sem jelzett megemelkedett sugárzási szintet.

Közben Dél-Korea első válaszintézkedésként bejelentette: korlátozásokat vezet be az Észak-Koreával közösen üzemeltetett keszongi ipari parkban. Akiknek nincs közvetlen köze az ott folyó munkához, azok mostantól nem léphetnek be a létesítménybe. Sem az ott működő cégek ügyfelei, sem potenciális vevői, sem a nekik dolgozó szolgáltató cégek munkatársai.