2024. április 27., szombat
SZERKESZTŐSÉGI ÖSSZEFOGLALÓ

Erős és működőképes Európát akarnak

Orbán Viktorral tárgyalt David Cameron Budapesten

Müncheni látogatását követően tegnap délután Budapesten tett villámlátogatást David Cameron brit miniszterelnök, aki tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel, majd találkozott Áder János köztársasági elnökkel is. A két „különutasságáról” ismert politikus sajtótájékoztatón számolt be a közvéleménynek megbeszélésükről.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

„MI LONDONBAN NEM MIGRÁNSOK VAGYUNK”

„Mindketten erős Európát akarunk” – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott csütörtöki budapesti tárgyalása után, az Országházban. A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor szólt a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokról, fontosnak nevezve, hogy ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést a szigetországban. Közölte ugyanakkor, hogy Magyarország minden olyan ésszerű brit javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén.

„Mind a ketten erős Európát akarunk (...), egy erős Európának pedig versenyképes Európának kell lennie” – hangoztatta Orbán Viktor David Cameronnak az unióval kapcsolatos négypontos javaslatáról szólva, amelyből „mi hármat úgy, ahogy van teljes mellszélességgel támogatunk”. „Szellemi és stratégiai egyezés van közöttünk” – fogalmazott.

Közölte: azonos a brit és a magyar álláspont arról, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az EU-n belül, továbbá, hogy az eurózónához nem tartozó országoknak egyenlő elbánást kell biztosítani az EU intézményrendszerében.

Egyetértettek abban is – folytatta –, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar kormány a becsületesen dolgozó magyar emberek érdekében áll ki mindenhol. Ezért azt kérte brit kollégájától, javaslataik megfogalmazásakor legyenek tekintettel arra, hogy a magyar emberek elsöprő többsége Nagy-Britanniában becsületesen dolgozik, és munkájával, befizetéseivel hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához. „Ha ezen a területen változtatni akarnak, azt a visegrádi négyek (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) szeretnék közösen megismerni és közösen megállapodni róla” – tette hozzá, megjegyezve, hogy jó esélyt lát erre.

A magyar miniszterelnök kérdésre válaszolva hangsúlyozta: „mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban”, hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, nem elvenni akarnak az ott élőktől, hanem dolgozni szeretnének, és jól is dolgoznak – mondta, jelezve, hogy a brit statisztikai hivatal adatai szerint 55 ezer Magyarországon született munkavállaló dolgozik ma Nagy-Britanniában. Magyarország becslései szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok összességében több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak – fűzte hozzá.

TARTSÁK TISZTELETBEN A NEMZETÁLLAMOKAT

Nagy-Britanniának és Magyarországnak hasonló elképzelései vannak az EU-ról, működő Európát akarnak – mondta David Cameron brit miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

A brit kormányfő kiemelte a szubszidiaritás jelentőségét, és azt, hogy fair szabályok legyenek, egyenlő bánásmódban részesüljenek az eurózónán belüli és az azon kívüli tagállamok, továbbá, hogy tartsák tiszteletben a nemzetállamokat.

David Cameron kijelentette: Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és az EU-nak is fontos Nagy-Britannia, hiszen az országnak erős a gazdasága. Úgy vélte, lehetséges, hogy az Európai Tanács februári üléséig megoldást érhetnek el.

Közölte: lehetnek olyan országok, amelyek mélyebb integrációt akarnak, de nem egy olyan unió kell, amely „elvesz tőlünk bizonyos dolgokat”. Ugyanakkor a brit miniszterelnök hangsúlyozta egyebek mellett az egységes piac jelentőségét.

Arra is kitért, hogy a megbeszélésen szóba került a brit szociális rendszer is, és bár támogatja az emberek szabad mozgását, hiszen jó, hogy például a britek is mehetnek más európai országokba dolgozni, de figyelembe kell venni, hogy ez a szabad mozgás nyomást jelent a szociális rendszernek, ezért tárgyalni kell erről a kérdésről. Ugyan a februári EU-csúcsig már nincs sok idő, de ha jól, keményen dolgoznak, megállapodást érhetnek el – magyarázta. A szociális juttatások megreformálásával kapcsolatban beszélt arról a lehetőségről, hogy a külföldiek várjanak négy évig, mire hozzájuthatnak a szociális ellátásokhoz, de azt mondta, nyitott más megoldásokra is.

KÖZÖS ÉRDEKEK MENTÉN

A brit politikus csütörtökön délelőtt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) találkozóján vett részt Münchenben, ahol Angela Merkel német kancellárral is találkozott. David Cameron a bajor fővárosban azt nyilatkozta, hogy jól haladnak az EU reformjáról zajló tárgyalások és meggyőződését fejezte ki, hogy a migránshelyzet és a versenyképesség kérdéseire olyan megoldásokat sikerül találni, amelyek az Egyesült Királyságnak is megfelelnek.

A brit kormányfő a Bild német lapban csütörtökön megjelent írásában Németország támogatását kérte az Európai Unió reformjához. Cameron úgy véli, hogy az Egyesült Királyság által szorgalmazott változások a többi országnak is hasznára válnának. „Azok a problémák, melyeket meg szeretnénk oldani, Németország és más országok számára is gondot jelentenek” – érvelt a lapban a brit kormányfő.