2024. április 27., szombat

Iszlamista volt a Párizsban lelőtt férfi

„Allah Akbar!” felkiáltással rontott be egy férfi egy párizsi rendőrkapitányságra, a merénylőt lelőtték – írják francia lapok. A későbbi hírek szerint még a kapitányság előtt végeztek a támadóval, azaz a férfinak nem sikerült bejutnia az épületbe.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlaját ábrázoló papír volt az egyik párizsi rendőrkapitányságnál csütörtökön lelőtt férfinél, s erre a meghiúsult támadás elkövetését elismerő arab szöveg volt írva - közölte Francois Molins párizsi ügyész.

A férfinél, aki ruházata alatt egy robbanómellény utánzatát viselte, egy mobiltelefont is találtak a hatóságok.

A férfi pontosan egy évvel a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás után támadt a rendőrségre. Az egyik rendőrségi szakszervezet tisztviselője elmondta: a két rendőr életét is kioltó támadás évfordulóján nagy a feszültség a testületben. "Folyamatos a riadókészültség".

Nem sokkal a támadás előtt Francois Hollande francia elnök arról beszélt, hogy a terrorizmus továbbra is "félelmetes fenyegetést" jelent az országra, a rendőrök, csendőrök vagy tűzoltók ellen elkövetett támadások nem hétköznapi bűncselekmények, hanem a köztársaság ellen elkövetett merényletek.