2024. május 10., péntek

Norvégia migránsokat tervez visszatoloncolni Magyarországra

Norvégia 4-5 ezer migráns visszaküldését tervezi az Európai Unióba, köztük mintegy 860-at Magyarországra fordítana vissza – közölte hétfőn az Aftenposten című norvég napilapra hivatkozva a nyolc európai országban szerkesztett, The Local című hírportál.

„Fenn kell tartanunk a meglévő struktúráinkat. Az nem úgy van, hogy egy menedékkérő megválaszthatja, hogy mely országban kezeljék az ügyét. Annak az országnak kell kezelnie az ügyüket, amelyikben elsőként regisztrálták őket”– jelentette ki Erna Solberg norvég miniszterelnök az Aftenposten szerint.
A Norvég Bevándorlási Igazgatóság (UDI) vezetőjének becslése szerint a Norvégiába 2015-ben érkezett 33 ezer menedékkérő közül 4-5 ezret fognak visszatéríteni azokba az EU-országokba, ahová elsőként megérkeztek, és amelyekben a dublini szabályozás értelmében az ügyüket el kellett volna bírálni.

Noha Norvégia nem tagja az EU-nak, külön szerződést kötött az unióval a szabályozás alkalmazásáról.

A The Local értesülése szerint a skandináv ország arra készül, hogy 860 menedékkérőt, köztük 50 szíriait Magyarországra küldjön vissza. Oslo november végén fordult hivatalos kéréssel Budapesthez, a válasz január végére várható – írták.

A hírportál kitért arra, hogy a Norvég Menedékszervezet (NOAS) egy osztrák jelentésre hivatkozva aggályait fejezte ki a Magyarországra visszaküldendő menedékkérők biztonságával kapcsolatban.

Magyarország álláspontja szerint ugyanakkor a menedékkérőket nem rajta keresztül kell visszaküldeni. „Mindenki abban az országban köteles menedéket kérni, amelyikbe elsőként érkezett, de csak rá kell tekinteni a határainkra – Magyarország nem lehet az első menedékország. A menekültek átlépték más országok határait, mielőtt Magyarországra érkeztek”– mondta az Aftenpostennek Sikó Anna Mária oslói magyar nagykövet.

A lap szerint Oslóban már mintegy 400 szíriai menedékkérőnek – köztük 88 gyereknek – az EU-ba való visszafordításáról döntöttek.